fbpx

St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela

St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela – 34 dagar

Denna resa följer pilgrimsvägen El Camino de Santiago, från Frankrike och genom Spanien. Den börjar storslaget med att vi tar oss över Pyrenéerna och viker sedan av västerut då vi korsar norra Spanien i riktning mot Atlantkusten och slutmålet Santiago de Compostela.

Under 32 dagars vandring får du uppleva El Camino Frances från början till slut, genom skogar, fält, byar, städer och romerska och medeltida lämningar. Du passerar tjurrusnigens Pamplona, vindistriktet La Rioja, medeltida Burgos och Galicien, Spaniens gröna hörn.

Fördjupa dig i den spanska kulturen och låt dig hänföras av Camino Francés, den mest populära av alla pilgrimsleder till Santiago de Compostela.

Svårighetsgrad

6 till 8 timmars vandring per dag på markerade leder med mestadels snälla backar.

Det är ca 300 m vandring uppför varje dag, förutom dag 2 då det är 1250 meter vandring uppför och inte mycket vandring utför.

Väder

Klimatet i området är mycket milt då det ligger nära Atlanten. Temperaturen ligger på runt 15°C i snitt över året och extrema temperaturväxlingar är ovanliga. Sommarmånaderna brukar vara torra och varma, medan vår och höst är milda och passar utmärkt för vandring, dock med viss risk för regnskurar.

Höjdpunkter

 • Fullfölj hela Camino Francés, från St Jean Pied de Port till Santiago de Compostela
 • Omväxlande landskap – från Pyrenéerna, över slätter och genom gröna Galicien
 • Vandra genom León, Burgos och Pamplona – norra Spaniens ståtligaste städer

Snabbfakta

Resans längd: 34 dagar/ 33 nätter
Reseperiod: Valfri avresedag under perioden 15/4 – 30/6 & 16/7 - 31/10
Svårighetsgrad:
Mycket lätta vandringar. Genomsnitt 2-3 h/ 5-8 km/ 0-200 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
1
Boende:
Typ av resa: Pilgrimsvandring
Prisexempel: Från 38,000 kr
Måltider: Frukost (middagar som tillval)

Priser per person i SEK

Resan kan genomföras under perioden 15/4 – 30/6 och 16/7 – 31/10 med valfri ankomstdag

34 dagar/ 33 nätter Från 38,000 kr Boka din resa

Period Dubbelrum Trippelrum Enkelrum*
2024-04-15 2024-10-31 38,000 kr 38,000 kr 50,450 kr
Boka din resa

Angivna priser är per person och inkluderar:

 • Boende 33 nätter på 2 resp. 1 stjärniga hotell och hostels
 • Frukost (middagar som tillval)
 • Guidebok på engelska med kartor (1 bok per 2-3 personer)
 • Pilgrimspass
 • Informationsblad med praktisk information inför resan
 • Bagagetransporter
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden

Ingår inte:

 • Flygresan
 • Transfer till/ från flygplatsen
 • Luncher och middagar
 • Övrigt ej nämnt under vad som är inkluderat

Tillval:

 • 33 st middagar exklusive dryck: 5 700 SEK
 • Extra guidebok: 300 SEK
 • Extra hotellnätter vid resans start- eller slutort: Kontakta oss för prisuppgifter (rekommenderas om du ankommer med flyg på sen em/ kväll och planerar att ta lokala transportmedel till startorten)
 • Privata flygplatstransfers: Kontakta oss för prisuppgifter

Program

Dag 1 Ankomst till Saint Jean Pied de Port

Checka in på ditt hotell i under sen eftermiddag i vackra Saint Jean Pied de Port. Ta gärna en tur förbi fängelset för biskopar från 1200-talet som idag är ett museeum, byporten ”Porte d’Espagne” samt den mäktiga fästningen.
Övernattning med frukost. Du kan lämna bilen på torget framför hotellet (ej övervakad parkering).

Dag 2 Från Saint Jean Pied de Port till Roncesvalles – 26 km

En tuff start på vandringen då vi klättrar upp till Col de Roncesvalles (eller Ibañeta), den symboliska gränsövergången mellan Frankrike och Spanien. Vi avslutar dagen i Roncesvalles med dess välkända kyrka och kloster.
26 km, 7 h

Dag 3 Från Roncesvalles till Zubiri – 22 km

Denna del av leden går genom skogsterräng och längs vägen passerar vi flera baskiska pittoreska byar.
22 km, 6 h

Dag 4 Från Zubiri till Pamplona – 21 km

Denna etapp tar oss genom dalen Esteribar och slutligen till Pamplona, den första stora staden längs Camino Francés. Pamplona är huvudstad i Navarra och en välbesökt plats för både tidigare och nutida pilgrimer. Tjurrusningen, katedralen och de gamla kvarteren är alla värda ett besök.
21 km, 5,5 h

Dag 5 Från Pamplona till Puente la Reina – 22 km

Idag tar vi oss över Sierra del Perdón som bjuder på en underbar utsikt. Slutmålet för dagen, Puente La Reina, är en medeltida stad som bl a är känd för sin romanska bro från 1100-talet.
22 km, 6 h

Dag 6 Från Puente la Reina till Estella – 21 km

Dagens vandring tar dig till Estella, en ganska liten stad som också kallas ”Estella the Beautiful”. Det är en pittoresk stad med gamla hus, ett palats och kyrkor som alla bidrar till att staden gör skäl för sitt smeknamn.
21 km, 5 h

Dag 7 Från Estella till Los Arcos – 21 km

Idag vandrar du från Estella till Los Arcos, en medeltida stad som inte får missas när du gör Camino Francés. Här finns mycket att se, bla Santa Maria kyrkan, en majestätisk byggnad som är byggd i flera arkitektoniska stilar.
21 km, 5 h

Dag 8 Från Los Arcos till Logroño – 28 km

När du närmar dig Logroño lämnar du Navarra bakom dig och kommer till la Rioja. Logroño, huvudstad i Rioja, är en spektakulär stad. Den vackra katedralen Santa Maria de la Redonda och de gamla delarna av staden är väl värda ett besök.
28 km, 8 h

Dag 9 Från Logroño till Nájera – 28 km

Från Logroño till Nájera passerar vi genom vingårdar och sädesfält i La Rioja. Nájera är den forna huvudstaden i Navarra och värt att besöka är fransiskanerklostret Santa Maria de Real
28 km, 7 h

Dag 10 Från Nájera till Santo Domingo de la Calzada – 22 km

Dagens vandring tar dig till Santo Domingo de la Calzada. Dagen ger en försmak av nästa etapp av vandringsleden som korsar den breda spanska platån Mezeta central där spannmål odlas. Cirueñas ekskogar fläktar svalkande längs vägen och väl framme i Santo Domingo de la Calzada rekommenderas ett besök i katedralen. Där bor en höna och en tupp till minne av legenden om den unge pilgrimen som räddades från att hängas av aposteln Jakob.
22 km, 5 h

Dag 11 Från Santo Domingo de la Calzada till Belorado – 26 km

Vi vandrar vidare ut ur La Rioja och in i regionen Castilla y Léon. Den ursprungliga pilgrimsvägen går längs bilväg så vi rekommenderar istället en liten omväg på lugnare stigar. Målet för dagen, Belorado, är en vacker kastiliansk by med en rik historia.
26 km, 6,5 h

Dag 12 Från Belorado till San Juan de Ortega (övernattning i Atapuerca) – 23 km

Dagens etapp passerar genom små enkla byar för att sedan övergå i lite mer äventyrlig vandring då vi korsar Montes de Oca. Vandringen uppför belönas med den imponerande staden San Juan, en av höjdpunkterna under pilgrimsvandringen – inte bara på grund av sitt höga, vackra läge, men också för sitt magnifika kloster.
(Härifrån transporteras du till ditt hotell i Atapuerca).
23 km, 6 h

Dag 13 Atapuerca till Burgos – 20 km

Idag tar vi oss genom öppet landskap från Atapuerca till centrala Burgos. Väl framme, se till att besöka den vackra gotiska katedralen.
20 km, 5 h

Dag 14 Från Burgos till Castrojeriz – 27 km

För att korta ner denna 40 km sträcka, ombesörjer vi transport från Burgos. Vandringen börjar istället vid Tardajos och avslutas sedan i Castrojeriz, en vacker by med romanskt ursprung som ligger vackert belägen på en höjd.
27 km, 6 h 45 min

Dag 15 Från Castrojeriz till Frómista – 24 km

Från Castrojeriz till Frómista vandrar du genom stora vetefält. Väl framme i Frómista kan du välförtjänt koppla av till den magnifika inramningen av San Martín kyrkan.
24 km, 6 h

Dag 16 Från Frómista till Carrión del los Condes – 22 km

Dagens vandring tar dig till Carrión de los Condes, en stor by belägen längs leden. Byn har kvar sin ursprungliga charm med många välbevarade, historiska hus, kyrkor och inte minst klostret San Zoilo.
22 km, 5,5 h

Dag 17 Från Carrión de los Condes till Terradillos de los Templarios – 26 km

Från Carrión de los Condes tar vi oss över hjärtat av Mezeta, en rak och flack vandring fram till Terradillos de los Templarios. Som namnet antyder var denna lilla stad en gång ett viktigt centrum för Knights Templar, en order från 1200-talet vars uppgift var att skydda pilgrimer från pågående krig och konflikter.
26 km, 6,5 h

Dag 18 Från Terradillos de los Templarios till El Burgo Ranero – 30 km

Du passerar genom Sahagún, en stad som vittnar om ett storslaget förflutet med många välbevarade och ståtliga historiska byggnader. Vandringen avslutas i byn El Burgo, känd för sina hus som är byggda av jord och lera.
30 km, 8 h

Dag 19 Från El Burgo Ranero till Mansilla de las Mulas (övernattning i Villacelama) – 21 km

Via byn Reliegos vandrar du vidare genom det öppna slättlandskapet till Mansilla de las Mulas, en pittoresk gammal by där delar av stadsmuren från 1100-talet fortfarande är intakta. Härifrån är det en kort transfer till boendet i Villacelama.
21 km, 5 h

Dag 20 Från Mansilla de las Mulas till León – 19 km

Efter kort transfer tillbaka till Mansilla avslutas sedan vandringen i staden León, som bl a stoltserar med la Casa de los Botines – ett verk av den katalanska arkitekten Gaudí –, en fantastisk katedral och kyrkan San Isidoro.
19 km, 5 h

Dag 21 Från León till Hospital de Orbigo – 35 km

Idag tar du dig till Hospital de Orbigo och dess berömda romanska bro. Här kan man också börja ana silhuetten av bergstoppen Picos de Europa i horisonten.
(Vill du korta ner denna delsträcka så finns det mölijghet att hyra transport).
35 km, 9 h

Dag 22 Från Hospital de Orbigo till Astorga – 17 km

Dagens vandring tar dig till Astorga, en fantastisk liten stad. Vi kan varmt rekommendera att ta en promenad och beundra stadens arkitektur, bl a den vackra katedralen och biskopens palats som är designat av Gaudi.
17 km, 4 h

Dag 23 Från Astorga till Rabanal del Camino – 20 km

Idag tar vi oss genom regionen la Maragatería och korsar bergen Monts de León innan vi kommer fram till Rabanal del Camino, en charmig liten by som domineras av stenhus.
20 km, 5 h

Dag 24 Från Rabanal del Camino till Ponferrada – 32 km

Först passerar vi det berömda Cruz de Ferro, järnkorset, en enkel med berömd pilgrimssymbol som ligger 1505 m. ö . h. Som pilgrim förväntas du följa tradidtionen och kasta en sten i högen när du passerar. Därefter tar vi oss nedför och rakt västerut genom Manjarín, El Acebo och sedan Molinaseca innan vi når slutmålet för dagen: Ponferrada.
32 km, 7,5 h

Dag 25 Från Ponferrada till Villafranca del Bierzo – 25 km

Dagens vandring tar oss rakt igenom dalen El Bierzo längs fruktträd, vinrankor och tobaksplantor fram till Villafranca del Bierzo. Denna vackra lilla stad är känd som anhalt för sjuka pilgrimer som inte kunde ta sig vidare till Santiago.
25 km, 6 h

Dag 26 Från Villafranca del Bierzo till O Cebreiro – 27 km

Idag vandrar vi uppför och över gränsen till Galicien till O Cebreiro, en charmig och karakteristisk by med sina stenhus med halmtak, s k ”Pallozas”.
27 km, 8 h

Dag 27 Från O Cebreiro till Triacastela (övernattning i Samos) – 23 km

Vandringen börjar vackert på krönet av en ås. Vi följer vägen ner genom det gröna Galicien, längs tallar och eukalyptus. Slutligen når vi Triacastela där en taxi tar dig till Samos för övernattning.
23 km, 6 h

Dag 28 Från Triacastela till Sarria – 18 km

Efter frukost tar en taxi dig tillbaka till Triacastela där vi har två möjliga vägar till dagens etappmål, Sarria. Den sydliga vägen tar oss via Samos, en historisk vandring där du bl a kan besöka Spaniens äldsta benediktkloster. Den nordliga vägen går genom de pittoreska byarna Montan och Pintín.
18 km, 5 h

Dag 29 Från Sarria till Portomarín – 23 km

Denna sträcka tar dig genom hjärtat av Galicien, där grönt är den dominerande färgen. Vi passerar typiska hórreos, spannmålsbodar byggda efter samma princip som våra timmerhus, och landskapet är bedövande vackert. Portomarín är dagens slutmål, en by som drabbades av en översvämning år 1962 men där du kan se rester av den gamla romanska bron.
23 km, 6 h

Dag 30 Från Portomarín till Palas de Rei – 25 km

Idag är det en lätt kuperad vandring längs skog och åkrar och genom eukalyptusplantager fram till Palas de Rei.
25 km, 6,5 h

Dag 31 Från Palas de Rei till Arzúa – 29 km

En böljande vandringsdag genom grönskande Galicien, in i A Corruña, den provins som Santiago de Compostela tillhör. Arzúa är sista staden före Santiago och vägen dit går mellan skog, jordbruk och vattendrag.
29 km, 8 h

Dag 32 Från Arzúa – Lavacolla – 29 km

Näst sista sträckan innan du når Santiago de Compostela. Vi passerar bl a Lavacolla, där pilgrimer förr i tiden hade som ritual att tvätta sina fötter i floden för att vara rena när de kom fram till Santiago.
29 km, 7,5 h

Dag 33 Från Lavacolla till Santiago de Compostela – 12 km

Sista dagen! Vi tar oss upp till Monte de Gozo där vi har utsikt över hela Santiago de Compostela, ett av UNESCOs världsarv. Vi närmar oss målet och längs vägen passerar vi bl a klostret och ärkebiskopens palats, innan vi är slutligen är framme i Santiago och den mytomspunna katedralen.
12 km, 2,75 h

Dag 34 Hemresa

Frukost och utcheckning, därefter är resan med oss avslutad.

Boende

Boende på en blandning av 1-2 stjärniga hotell och hostels. Boende med egen dusch/WC på rummet. I händelse av att hotellen är mycket bokade så kan vi i undantagsfall boka rum med gemensam dusch/WC i korridoren.

Saint Jean Pied de Port – Santiago de Compostela 34 dagar / 33 nätter

NattOrtBoende
Natt 1St Jean Pied de PortHotell * - ***
Natt 2Roncevalles Hotell * - ***
Natt 3Zubiri Hotell * - ***
Natt 4Pamplona Hotell * - ***
Natt 5Puente la Reina Hotell * - ***
Natt 6Estella Hotell * - ***
Natt 7Los Arcos Hotell * - ***
Natt 8Logroño Hotell * - ***
Natt 9NájeraHotell * - ***
Natt 10Santo Domingo de la Calzada Hotell * - ***
Natt 11Belorado Hotell * - ***
Natt 12AtapuercaHotell * - ***
Natt 13Burgos Hotell * - ***
Natt 14Castrojeriz Hotell * - ***
Natt 15Frómista Hotell * - ***
Natt 16Carrión de los Condes Hotell * - ***
Natt 17Terradillos de los Templarios Hotell * - ***
Natt 18Burgo Ranero Hotell * - ***
Natt 19Mansilla de las Mulas Hotell * - ***
Natt 20León Hotell * - ***
Natt 21Hospital de Orbigo Hotell * - ***
Natt 22Astorga Hotell * - ***
Natt 23Rabanal del Camino Hotell * - ***
Natt 24Ponferrada Hotell * - ***
Natt 25Villafranca del Bierzo Hotell * - ***
Natt 26O Cebreiro Hotell * - ***
Natt 27Triacastela Hotell * - ***
Natt 28Sarria
Hotell * - ***
Natt 29PartomarínHotell * - ***
Natt 30Palas de ReiHotell * - ***
Natt 31ArzúaHotell * - ***
Natt 32LavacollaHotell * - ***
Natt 33Santiago de CompostelaHotell * - ***

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Flyg

För utresan flyger du antingen till Biarritz (BIQ) eller Bilbao (BIO). För hemresan är det smidigast att flyga från Santiago de Compostela (SCQ).

Transfer

Privat transfer från/ till flygplatsen kan bokas. Kontakta oss för prisuppgifter.

Lokaltransporter

Från Biarritz flygplats tar du flygbuss (Linje C) till Bayonne (30 minuter).  Tidtabeller och kostnad hittar du på Chronoplus.  Från Bayonne kan du ta tåg till St Jean Pied De Port (1h 30 min). För tåg se TER SNCF, för buss se ALSA.  Flyger du till Bilbao kan du antingen ta buss, eller buss och tåg till Saint Jean Pied de Port. I avreseinformationen som vi skickar till er innan er resa har vi tydligare angivelser hur ni transporterar er med tåg & buss.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Vi har ännu inte fått några omdömen för denna resan.