fbpx

England & Skottland – Kust & Slott

Historiens vingslag från Newcastle till Edinburgh, 8 dagar/ 7 nätter

En klassisk cykeltur från Newcastle till Edinburgh som följer National Cycle Network, rutt nummer 1.

Ett måste för cykelsemestern där vägarna tar dig genom fantastisk natur och historiska platser. Du börjar i Newcastle där du spenderar din första dag. Dagen därpå startar resan mot Edinburgh längs floden Tyne till kusten vid Tynemouth. Resan fortsätter längs den dramatiska kusten av Northumberland med långa sandstränder och spektakulära slott. Det är en spännande kust som totalt ändrar utseende efter tidvattnets rörelser. Du trampar vidare mot Heliga ön, också känt som Lindisfarne, för att sedan ta dig vidare mot skotska gränsen vid Berwick-upon-Tweed. Härifrån cyklar du inåt landet till Tweeddalen och Melrose, känt för sitt gotiska kloster. Sista delen av denna cykeltur går genom Moorfoot Hills, för att sedan ta sikte på resans slutmål: Edinburgh.

Vi klassar resan som svårighetsgrad 2-3 på en 5 gradig skala.
Under veckan cyklar du på mestadels på små landsvägar med endast litet trafik, cykelvägar och några ridvägar. Det kommer också vara ett fåtal sträckor på stigar över gräsfält, traktorvägar/ spår och grusvägar. Inga av dessa sträckor är dock tekniskt svåra.

När du cyklar i Storbritannien ska du vara beredd på blandat väder. På en och samma dag kan vädret variera mellan varmt och svalt, sol och regn. Men förhoppningsvis strålande sol ; – )

Höjdpunkter

 • Tynemouth Priory slotts- & klosteruiner
 • De oändliga sandstränderna vid Druridge Bay
 • Edinburgh & Newcastle; två spännande städer att utforska på egen hand

Snabbfakta

Resans längd: 8 dagar/ 7 nätter
Reseperiod: 1/4-15/10
Svårighetsgrad:
”Medel” cyklingar. Genomsnitt 30-65 km/ 300-700 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
3
Boende:
Typ av resa: Cykelresor på egen hand
Prisexempel: Från 16,150 kr
Måltider: Frukost ingår på alla boenden

Priser per person i SEK

8 dagar / 7 nätter Från 16,150 kr Boka din resa

Period Dubbelrum Enkelrum*
2023-04-01 2023-10-15 16,150 kr 21,550 kr
Boka din resa

Resan kan genomföras under perioden 1/4- 25/10 med valfri ankomstdag

Angivna priser är per person och inkluderar:
 • Boende 7 nätter inkl. frukost
 • Briefingmöte med vår lokala representant på ankomstdagen
 • Bagagetransporter vid hotellbyten
 • Detaljerade Roadbooks på engelska:
  • Resmålsinformation
  • Praktisk information
  • Detaljerade beskrivningar dag för dag
  • kartor
 • Gpx filer & app för navigation i telefon
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden
 • Transfer från Edinburgh till Newcastle dag 7
Ingår inte
 • Flygresa till/ från resmålet
 • Transfer till/ från flygplatsen
* Enkelrumspriser
 • Priser för enkelrum gäller när du reser i sällskap med andra. Reser du helt på egen hand så tillkommer i de flesta fall en extra avgift p.g.a. dyrare bagagetransport. Kontakta oss för prisuppgifter.
Tillval
 • Cykelhyra
  Hybridcykel: 1 750 SEK. Cykel handbromsar fram och bak, inkl. cykelväska bak, reparations kit och lås. Hjälm ingår men måste bokas, vänligen meddela i samband med bokning ifall ni önskar hjälm.
  Elcykel: 2 910 SEK med handbromsar fram och bak, inkl. cykelväska bak, reparations kit och lås. Hjälm ingår men måste bokas, vänligen meddela i samband med bokning ifall ni önskar hjälm.
 • Lunchpaket kan köpas om du frågar kvällen innan på ditt boende.
 • Extra hotellnätter innan/efter resan.

Program

Dag 1 Ankomstdag

Newcastle är startpunkten för denna fantastiska resa, det är en stad som är enkel att ta sig till med tåg, flyg eller buss. Om du kommer med bil kan du parkera bilen på ditt första hotell under hela resan. Newcastle är en spännande stad, så se till att ha tid till att utforska staden innan det bär iväg på cykel.

Dag 2 Cykla från Newcastle till Warkworth – 76 km

Resans första etapp börjar längs Newcastlekajen över Milleniumbron och vidare österut längs floden Tyne ut till kusten. Vid Wallsend som är slutet på Hadrians Wall måste du hålla ögonen öppna så du inte missar Segedunum Roman Fort museet. Du fortsätter längs floden och når North Shields lilla livliga hamn. Inte långt därifrån ligger Tynemouth som är ett perfekt ställe att pausa på. Senare lämnar du städerna bakom dig och cyklar vidare i de öppna landskapen på lugna landsvägar. Du kommer att passera Druridge Bay med sin sju mil långa sandstrand, naturreservat och några av Northumberlands största sanddyner. Slutmålet för dagen är Warkworth med dess imponerande slott från 1200-talet.

Dag 3 Cykla från Warkworth till Bamburgh – 43 km

Första stoppet för dagens cykeltur är den vackra byn Alnmouth: en perfekt plats för en stärkande kopp te. Du fortsätter sedan mot de imponerande medeltida slotten i Dunstanburgh och Bamburgh. Här kan du titta in på muséet om Grace Darling, en legend efter att hon räddat skeppsbrutna. Natten tillbringas i Bamburgh.

Dag 4 Cykla från Bamburgh till Berwick-upon-Tweed – 40 km

Resan fortsätter längs kusten och tar dig från Bamburgh mot Lindisfarne, också känt som Holy Island. Lindisfarne var en viktig plats under den tidiga kristendomen. Om tidvattnet tillåter och tiden finns så rekommenderas att besöka ön genom att ta gångbron som bara finns när det är ebb. Från Holy Island tar du dig vidare mot den gränsstaden Berwick-upon-Tweed. Denna stad har en rik historia från alla år av gränskrig som har pågått i området. Detta är också stoppet för natten.

Dag 5 Cykla från Berwick-upon-Tweed till Kelso – 48 km

Idag lämnar du Berwick-upon-Tweed för att sikta mot Kelso. Du passerar gränsen till Skottland för att sedan ta dig tillbaka till England över den berömda Union Suspensionbron över floden Tweed. Du kommer att passera Chaninbridge Honey Farm, där du kan stanna för att njuta av en kopp te och något smarrigt bakverk och köpa lite honung. När du cyklar vidare kommer du tillbaka över skotska gränsen mot Norham Castle och vidare till Kelso med sitt imponerade slott, det är också i Kelso du bor denna natt.

Dag 6 Cykla från Kelso till Innerleithen – 52 km

Idag går resan mot Melrose, känt för sina gotiska kloster, och anses vara begravningsplatsen för Robert den förstas hjärta. När du lämnar Melrose fortsätter du längs Tweeddalen som är omgiven av skogbeklädda kullar. Du cyklar längs floden mot byn Innerleithen. På väg mot Innerleithen passerar du Traquair House som anses vara det äldsta bebodda huset i Skottland. Väl framme i den livliga lilla byn Innerleithen kan du testa en tur på mountainbike, något som byn är känd för. Här finns mycket att upptäcka och är övernattar du dag 6.

Dag 7 Cyklar från Innerleithen till Edinburgh – 61 km

Dagens cykeltur börjar norrut och vägen klättrar upp mot och över Moorfoot Hills, som erbjuder en fantastisk utsikt över Edinburgh i fjärran. När du börjar din nedstigning passerar du genom Dalkeith och Musselburgh för att senare ta dig till Edinburgh genom Innocent tunneln och förbi Arthurs Seat, för att slutligen nå slutmålet the Vall. Här kommer du mötas upp av våra representanter på plats för att ta dig tillbaka till Newcastle. Newcastle är resans sista övernattningsställe.
Vill ni hellre bo i Edinburgh sista natten så är det möjligt. Pris beroende på hotellens platstillgång.

Dag 8 Avresedag

Resan avslutas när du njutit av frukosten på ditt hotell.

Boende

Under denna resa bor du på en blandning av 3 – 4 stjärniga hotell, Bed & Breakfast, och mindre familjeägda hotell.

England & Skottland- Kust & Slott, 8 dagar / 7 nätter

NattOrt
Natt 1Newcastle
Natt 2Warkworth
Natt 3Bamburgh
Natt 4Berwick-upon-Tweed
Natt 5Kelso
Natt 6Innerleithen
Natt 7Newcastle*

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Transfer

Närmaste flygplats är Newcastle. Härifrån kan du ta tåg eller buss in till city. Det går också att flyga till flygplatserna i London, därifrån kan du ta ett ta tåg till Newcastle som tar cirka 3 timmar.

Lokaltransporter

Du kan ta tåg till Newcastle från de flesta större städerna i England.

För tidtabell se här: nationalrail.co.uk

Transfer

Privat transfer kan bokas, men vi rekommenderar lokaltransporter.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Vi har ännu inte fått några omdömen för denna resan.