fbpx

Julianska Alperna

Vandringsresa på egen hand i Julianska Alperna i Slovenien

De Julianska Alperna är den del av alpkedjan som sträcker sig i i nordvästra Slovenien mot gränsen till Österrike och Italien. Här vandrar du längs berg vita av kalksten och med, enligt många, de vackraste vyerna i hela Alperna.

Resan har sin utgångspunkt Bled med sin kända sjö och tar dig sedan på en fantastisk tur genom berg och dal, full av hisnande naturupplevelser och historiska sevärdheter.

Höjdpunkter

 • Bled med dess natursköna omgivningar, kultur och historia
 • Utmanande vandring med fantastiska vyer över Julianska Alperna
 • Charmigt och genuint boende på alphyttor och hotell

Snabbfakta

Resans längd: 8 dagar / 7 nätter
Reseperiod: Valfri avresedag under perioden 9/7 - 15/9
Svårighetsgrad:
Utmanande vandringar. Genomsnitt 5-7 h/ 12-20 km/ 500-1000 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
4
Boende:
Typ av resa: Vandringsresor på egen hand
Prisexempel: Från 8,600 kr
Måltider: Frukost alla dagar

Priser per person i SEK

8 dagar / 7 nätter Från 8,600 kr Boka din resa

Period Dubbelrum Trippelrum Enkelrum*
2023-07-09 2023-09-15 9,300 kr 8,600 kr 14,200 kr
Boka din resa

Angivna priser är per person och inkluderar:

 • Boende 7 nätter inkl. frukost
 • Transfer till vandringens start dag 2
 • Roadbook (vandringsbeskrivningar) i digital form i mobilapp
 • Digitala kartor i mobilapp
 • Briefingmöte på ankomstdagen med lokal guide
 • Bagagetransporter mellan boenden. Obs! De tre nätter du bor i alphyttor, så bär du med dig det du behöver för dessa dagar/ nätter.
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden

Ingår inte:

 • Flygresan
 • Flygplatstransfers
 • Bagagetransporter från dag 3 till 6 då du bor i alphyttor
 • Luncher och middagar
 • Biljetter för inträde eller kabinbana
 • Övrigt ej nämnt under vad som är inkluderat

Tillval:

 • Transfer från/till flygplatsen (se pris under fliken ”Ta sig hit”).
 • Toppbestigning av Mt Triglav inkl. guide och utrustning: 5 450 SEK (1-3 personer). Obs! Extra övernattning på Planika hyttan krävs, vilket kostar 600 kr per person.
 • Printade kartor och roadbook: 400 kr
 • Extra hotellnätter vid resans start- eller slutort: Kontakta oss för prisuppgifter.

Program

Dag 1 Ankomst till Bled

Ankomst och övernattning i Bled, ett av Sloveniens främsta resmål. Staden ligger på östra sidan av den smaragdgröna sjön Bled, där den vackra kyrkan stoltserar på en egen ö. Även stadens slott är majestätiskt beläget högt upp på en klippa där det överblickar staden och sjön.

Dag 2 Bled till Pokljuka – 14 km

En kort transfer tar dig till toppen av Pokljuka-platån (1280 m), startpunkten för dagens etapp och även utgångspunkten för många vandringsleder i Julianska Alperna. Leden tar dig över berg och genom tät granskog upp till hyttan i Lipanska där du kan vila upp dig över en traditionell vandrarlunch. Eftermiddagen bjuder på vandring i världsklass, med panoramautsikt över Karawanken-massivet, Pokljuka, Krmdalen och Bohinjbergen.
Dagen avslutas i Pokljukas skidskyttecenter där du också övernattar.
14 km, +710 m, -640 m, 6 h

Dag 3 Pokljuka till Planikadalen – 12 km

Efter frukost tar du dig in till hjärtat av Triglavs nationalpark, Sloveniens enda nationalpark. Härifrån vandrar du vidare till hyttan Vodnikov för lite vila och kanske lunch. Dagens slutdestination är hyttan i Planikadalen som ligger precis vid foten av Sloveniens hösta berg, Triglav ((2864 m ö h). Planikadalen är den perfekta utgångspunkten för att bestiga Triglav men för att göra det måste du dock boka extra nätter. Klättringen kräver också viss alpin erfarenhet. Kontakta Evertrek för mer information.
Obs! Idag hämtas ditt bagage på hotellet i Pokljuka och förvaras sedan på vår lokala samarbetspartners kontor i Bled tills du når Bohinj i slutet av dag 6. Du kommer inte ha tillgång till det förrän då så se till att du har allt du behöver i din ryggsäck för de närmaste dagarna.
12 km, +1140 m, -110 m, 7 h

Dag 4 Planikadalen till Triglavsjöarna – 11 km

Efter en rejäl frukost börjar du dagens vandring över Hribarice-passet (2358 m ö h) i riktning mot hyttan vid Triglavsjöarna. Längs vandringen finns det all anledning att göra många stopp för att beundra nationalparkens sju sjöar, inte minst Zeleno Jezero, Den Gröna Sjön, som fått sitt namn efter växterna som färgar sjön vackert grön. Resten av vandringen bjuder på vacker utsikt över Triglavsjöarnas dal, innan du slutligen når hyttan för återhämtning och övernattning.
11 km, +230 m, -910 m, 6 h

Dag 5 Triglavsjöarna till Komna – 8 km

Idag vandrar du västerut mot Black Lake, ”Svarta Sjön”, den lägst belägna sjön i Triglavsjöarnas dal, uppkallad efter sitt läge i en bassäng mitt i skogen. Tack vare sitt låga läge är Svarta Sjön den varmaste av Triglavsjöarna. Du avslutar denna dag i Komna, en platå med fantastisk utsikt över Bohinjsjön. Övernattning i Komna-hyttan.
8 km, +130 m, -300 m, 3 h

Dag 6 Komna till Ribcev Laz/Bohinidalen – 16 km

Efter frukost tar en avkopplande gammal militärväg dig ner till vattenfallet Savica, ett av de mest kända och populära vattenfallen i Slovenien. Från en alpkälla i toppen faller kaskader av vatten 78 meter ner i den mäktiga Bohinjsjön. Vandringen går vidare längs den norra stranden av Bohinjsjön till byn Ribcev Laz där du kan njuta av läcker hemgjord honungsbrandy och schnapps i någon av de lokala barerna. Under sommar–månaderna kan du njuta av ett dopp i Bohinjsjöns kristallklara vatten, eller varför inte ta gondolen upp till toppen av berget Vogel? Från toppen (1532 m ö h) har du en fantastisk panoramautsikt över hela Julianska Alperna. Övernattning på hotell i Bohinidalen.
16 km, +60 m, -1200 m, 5-6 h

Dag 7 Ribcev Laz/Bohinidalen (valfri slinga runt sjön, olika distanser)

Idag kan du vila eller välja mellan utmärkta vandringsmöjligheter, bland annat till den 1,6 km långa Vintgarravinen som öppnats upp för besökare med trägångar. I ravinen löper floden Radovna, med häftiga strömmar, vattenfall, jättegrytor och på sina ställen stilla dammar. Längs trägångarna är du omgiven av höga bergsväggar och ser floden dåna precis nedanför.
Fortsätter du sedan österut och följer skyltarna mot Bled så kommer du fram till kyrkan St Catherine efter ca 1 km. Härifrån är det ca 4 km tillbaka till sjön Bled. Om du föredrar en lite lugnare vandring på din sista dag så finns det också en vandringsled runt sjön som tar ca 1 timme. Du kan också ta en så kallad ”Pletna”, en speciell båt, för att besöka den berömda ön med sin kyrka, eller slottet och dess museum. Museet har en intressant utställning om slottets historia, väl värd ett besök.

Dag 8 Hemresa

Frukost och utcheckning, därefter är resan med oss avslutad.

Boende

Du bor på en blandning av 3- och 4-stjärniga hotell och alphyttor.

Slovenien - vandring - Julianska Bergen - 8 dagar / 7 nätter

NattOrtBoende
Natt 1BledHotell ****
Natt 2PokljukaHotell ***
Natt 3Planikadalen Alphytta
Natt 4Triglavsjöarna Alphytta
Natt 5KomnaAlphytta
Natt 6 BohinjdalenHotell ****
Natt 7BohinjdalenHotell ****

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Flyg

Närmaste flygplats är Ljubljana (LJU), ca 40 minuter med bil från Bled.  Alternativa flygplatser är Klagenfurt (KLU) eller Zagreb (ZAG) dit flera lågprisbolag flyger, dock med längre transfer.

Transfer

Privat transfer från Ljubljana flygplats till Bled:
910 SEK (bil 1-3 personer)
1280 SEK (bil 4-8 personer)

Lokaltransporter

Här hittar du information och tidtabeller för bussar från Ljubljana flygplats:

http://www.ljubljana.info/airport/bus/

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Filtrera
1 - 5
Review for julianska-alperna
4/5
Vacker alpvandring

Fantastiskt landskap
Vägbeskrivningen kunde vara bättre,vid ett par tillfällen passerade vi alpstugor som ej fanns omnämnt , bättre att äta lunch där än att köpa med sig smörgåsar.
På 3 stugor fanns inget vatten alls förutom på flaska , i alpsjöarna får man inte bada så det kan ju kännas lite ofräscht efter några dagar .ViewRanger nödvändig , vägbeskrivningen är mkt kortfattad , vi gick lite fel vid 2 tillfällen.
Helias representant proffsig.

Betyg
4
Avresedatum:
2021-07-11
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for julianska-alperna
5/5
Utmanande vandring på hög nivå

Allt fungerade perfekt! Mycket bra upplägg. Trevligt med varierat boende, trots att standarden på alphyttorna är ganska låg, särskilt maten. Ta med extra till lunch! Bra hotell, halvpension rekommenderas. Den lokala representanten var verkligen toppen! Mycket bra info, material och flera kartor. GPS navigering via Viewranger var ett jättebra komplement också. Noggrann uppföljning att vi kommit fram säkert varje kväll. Mycket hjälpsam, fixade kartor och förslag för en extratur sista dagen i Bled. Alla transporter fungerade utmärkt. Det är väl värt att spendera en dag i mysiga Ljubliana också.

Betyg
5
Avresedatum:
2019-09-05
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja