fbpx

St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela

Pilgrimscykling - St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela – 15 dagar

Gör en oförglömlig cykelsemester längs hela den klassiska pilgrimsleden Camino Francés, från Saint Jean Pied de Port till Santiago de Compostela. Att cykla leden är ett utmärkt val då den är hyfsat enkel att ta sig fram på och det finns många fantastiska platser att besöka längs vägen. Baskien, Navarra, La Rioja och Galicien är några av de regioner du passerar, alla med sin unika identitet vad gäller kultur, landskap och kulinariska specialiteter.

På två hjul tar du dig fram genom ett varierat, böljande landskap och med varje tramptag får du en djupare inblick i den autentiska spanska kulturen.

Resans längd, både i antal dagar, km, etc. är gjort utifrån de sträckor vi anser lämpliga. Skulle du vilja göra resan längre eller kortare så kan vi ofta anpassa efter dina önskemål.

Svårighetsgrad

De dagliga etapperna varierar mellan ca 43 och 75 km, mestadels längs små lands­vägar. Det finns inga särskilda tekniska svårigheter men delar av leden har en del långa upp­förs­backar. Vi klassar den därför som medelsvår till utmanande, 3-4 på en 5 gradig skala.

Väder

Klimatet i området är mycket milt då det ligger nära Atlanten. Temperaturen ligger på runt 15°C i snitt över året och extrema temperaturväxlingar är ovanliga. Sommarmånaderna brukar vara torra och varma, medan vår och höst är milda och passar utmärkt för cykling, dock med viss risk för regnskurar.

Höjdpunkter

 • Cykla hela den klassiska pilgrimsleden Camino Francés
 • Träffa pilgrimer från jordens alla hörn
 • En kulturell och kulinarisk upplevelse av de unika regionerna i norra Spanien

Snabbfakta

Resans längd: 15 dagar/ 14 nätter
Reseperiod: Valfri avresedag under perioden 1/4 – 30/6 & 16/7 - 31/10
Svårighetsgrad:
Utmanande cykling. Genomsnitt 40-75 km/ 500-1200 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
4
Boende:
Typ av resa: Pilgrimscykling
Prisexempel: Från 18,250 kr
Måltider: Frukost (middagar som tillval)

Priser per person i SEK

Resan kan genomföras under perioden 1/4 – 30/6 och 16/7 – 31/10 med valfri ankomstdag

15 dagar / 14 nätter Från 18,250 kr Boka din resa

Period Dubbelrum Trippelrum Enkelrum*
2024-04-01 2024-10-31 18,250 kr 18,250 kr 23,600 kr
Boka din resa

Angivna priser är per person och inkluderar:

 • Boende 14 nätter på 2 resp. 1 stjärniga hotell och hostels inkl. frukost
 • Guidebok på engelska med kartor (1 bok per 2-3 personer)
 • Pilgrimspass
 • Informationsblad med praktisk information inför resan
 • Bagagetransporter
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden

Ingår inte:

 • Cykelhyra
 • Flygresan
 • Transfer till/ från flygplatsen
 • Luncher och middagar
 • Övrigt ej nämnt under vad som är inkluderat

Tillval:

 • Cykelhyra: 12 växlad Mountainbike inkl. 2st vattentäta cykelväskor och reparations-kit. 4220 SEK
 • Elcykel: Finns att hyra, kontakta oss för prisuppgifter
 • 14 st middagar exklusive dryck: 2050 SEK.
 • Extra guidebok 300 SEK
 • Extra hotellnätter vid resans start- eller slutort: Kontakta oss för prisuppgifter (rekommenderas om du ankommer med flyg på sen em/ kväll och planerar att ta lokala transportmedel till startorten)
 • Privata flygplatstransfers: Kontakta oss för prisuppgifter

Program

Dag 1 Ankomst till Saint Jean Pied de Port

Checka in på ditt hotell i under sen eftermiddag i vackra Saint Jean Pied de Port. Ta gärna en tur förbi fängelset för biskopar från 1200-talet som idag är ett museum, byporten ”Porte d’Espagne” samt den mäktiga fästningen.

Dag 2 Från Saint Jean Pied de Port till Zubiri – 56 km

En tuff start på cyklingen då du tar dig upp till Col de Roncesvalles (eller Ibañeta), den symboliska gränsövergången mellan Frankrike och Spanien. Vi rekommenderar att göra detta under de svalare morgontimmarna. Därefter har du ett betydligt behagligare avsnitt framför dig längs skogsväg, förbi Roncesvalles med dess välkända kyrka och kloster och genom flera andra baskiska pittoreska byar fram till dagens mål, Zubiri.
56 km, + 1 320m /  – 964m

Dag 3 Från Zubiri till Puente la Reina – 51 km

Dagens etapp börjar med att du tar dig igenom dalen Esteribar, vidare till Pamplona, den första stora staden på Camino Francés och huvudstad i Navarra. Pamplona är en historisk pilgrimsstad och här finns mycket att upptäcka så ta gärna ett stopp här. Mätt på intryck och förhoppningsvis god mat, fortsätter du sedan till Puente la Reina för övernattning. Puente La Reina är en medeltida stad som bl a är känd för sin romanska bro från 1100-talet.
51 km, + 451m / – 632m

Dag 4 Från Puente la Reina till Logroño – 75 km

Dagens cykling tar dig först till Estella, en ganska liten stad som också kallas ”Estella the Beautiful”. Det är en pittoresk stad med gamla hus, ett palats och kyrkor som alla bidrar till att staden gör skäl för sitt smeknamn. Därefter lämnar du Navarra bakom dig och cyklar in i den berömda vinodlingsregionen La Rioja. Logroño är huvudstad i Rioja och väl framme är den vackra katedralen Santa Maria de la Redonda och de gamla delarna av staden väl värda ett besök.
75 km, + 855m / -810m

Dag 5 Från Logroño till Belorado – 73 km

Från Logroño styr du sedan cykeln mot Nájera. Nu följer du leden genom ekskog, vingårdar och vetefält i La Rioja, förbi Santo Domingo de la Calzada och dess speciella katedral. Där bor nämligen en höna och en tupp till minne av legenden om den unge pilgrimen som räddades från att hängas av aposteln Jakob.
Dagen ger en försmak av nästa etapp av leden som korsar den breda spanska platån Mezeta central där spannmål odlas.
Målet för dagen, Belorado, är en vacker kastiliansk by med en rik historia.
73 km, +930m / – 530m

Dag 6 Från Belorado till Burgos – 53 km

Dagens etapp passerar genom små enkla byar för att sedan övergå i lite mer äventyrlig cykling då vi korsar Montes de Oca. Cyklingen uppför belönas med den imponerande staden San Juan, en av höjdpunkterna under pilgrimsturen – inte bara på grund av sitt höga, vackra läge, men också för sitt magnifika kloster.
Härifrån cyklar du sedan genom öppet landskap hela vägen till centrala Burgos. Väl framme rekommenderar vi ett besök till Burgos vackra gotiska katedral, i folkmun också kallad ”drottningen av gotiska katedraler”.
53 km, +520m /  – 450m

Dag 7 Från Burgos till Frómista – 71 km

Från Frómista tar du dig vidare till Carrión de los Condes, en stor by belägen längs leden. Byn har kvar sin ursprungliga charm med många välbevarade, historiska hus, kyrkor och inte minst klostret San Zoilo.
Du fortsätter sedan till Sahagún för övernattning, en stad som vittnar om ett storslaget förflutet med många välbevarade och ståtliga historiska byggnader.
71 km, + 530m / – 680m

Dag 8 Från Frómista till Sahagún – 61 km

Från Frómista tar du dig vidare till Carrión de los Condes, en stor by belägen längs leden. Byn har kvar sin ursprungliga charm med många välbevarade, historiska hus, kyrkor och inte minst klostret San Zoilo.
Du fortsätter sedan till Sahagún för övernattning, en stad som vittnar om ett storslaget förflutet med många välbevarade och ståtliga historiska byggnader.
61 km, + 280m /  – 230m

Dag 9 Från Sahagún till León – 60 km

Du följer leden över det öppna slättlandskapet, passerar ytterligare några pittoreska byar och når slutligen staden Léon, som bl a stoltserar med la Casa de los Botines – ett verk av den katalanska arkitekten Gaudí –, en fantastisk katedral och kyrkan San Isidoro.
60 km, +280m /  – 270m

Dag 10 Från León till Rabanal del Camino – 71 km

Idag tar leden dig genom Hospital de Orbigo och dess berömda romanska bro. Här kan man också börja ana silhuetten av bergstoppen Picos de Europa i horisonten. Du passerar också Astorga, en fantastisk liten stad. Vi kan varmt rekommendera att ta en paus här, för en promenad och beundra stadens arkitektur, bl a den vackra katedralen och biskopens palats som är designat av Gaudi.
Därefter fortsätter färden genom regionen la Maragatería och korsar bergen Monts de León innan du kommer fram till Rabanal del Camino, en charmig liten by som domineras av stenhus.
71 km, +605m / -300m

Dag 11 Från Rabanal del Camino till Ambasmestas 69 km

Dagen börjar med att du passerar det berömda Cruz de Ferro, järnkorset, en enkel med berömd pilgrimssymbol som ligger 1490 m. ö . h. Som pilgrim förväntas du följa traditionen och lägga en sten i högen när du passerar. Därefter tar leden dig nedför och rakt västerut genom byarna Manjarín, El Acebo, Molinaseca och Ponferrada. I Ponferrada kan du stanna till och beundra dess slott i skotsk stil innan du fortsätter till Ambasmestas.
69 km, +780/ -1315m

Dag 12 Från Ambasmestas till Sarria – 62 km

Dagens cykling börjar med att tackla vägen uppför och över gränsen till Galicien, förbi O Cebreiro, en charmig och karakteristisk by med sina stenhus med halmtak, s k ”Pallozas”. Därefter följer du leden längs en ås innan den viker av nedåt till det gröna Galicien, längs tallar och eukalyptus, fram till Triacastela. Här kan du välja mellan två vägar: antingen via Samos som stoltserar med Spaniens äldsta benediktkloster, eller via byarna Montán och Pintín där du kommer stöta på ”horreos”, spannmålsmagasin byggda på pelare.
62 km, +1 130m / -1320m

Dag 13 Från Sarria till Melide– 63 km

Leden går via Portomarín, en by som drabbades av en översvämning år 1962 men där du kan se rester av den gamla romanska bron. Du tar dig sedan vidare genom lätt kuperad terräng fram till Palas de Rei som har varit ett historiskt viktigt vägskäl.
63 km, + 921m/ – 955m

Dag 14 Från Melide till Santiago de Compostela – 53 km

Sista dagen! Du börjar med att ta dig upp till Monte de Gozo där du belönas med en utsikt över hela Santiago del Compostela, ett av UNESCOs världsarv. Du närmar dig målet och längs vägen passerar du bl a klostret och ärkebiskopens palats, innan du slutligen cyklar in i Santiago och fram till den mytomspunna katedralen.
53 km, + 570m/ -769m

Dag 15 Hemresa

Frukost och utcheckning, därefter är resan med oss avslutad.

Boende

Boende på en blandning av 1-3 stjärniga hotell. Boende med egen dusch/WC på rummet. I händelse av att hotellen är mycket bokade så kan vi i undantagsfall boka rum med gemensam dusch/WC i korridoren.

Saint Jean Pied de Port – Santiago de Compostela – 15 dagar / 14 nätter – cykel

NattOrtBoende
Natt 1Saint Jean Pied de Port
Hotell * - ***
Natt 2ZubiriHotell * - ***
Natt 3Puente la Reina
Hotell * - ***
Natt 4LogroñoHotell * - ***
Natt 5BeloradoHotell * - ***
Natt 6BurgosHotell * - ***
Natt 7FrómistaHotell * - ***
Natt 8SahagúnHotell * - ***
Natt 9LeónHotell * - ***
Natt 10Rabanal del CaminoHotell * - ***
Natt 11Villafranca del BierzoHotell * - ***
Natt 12SamosHotell * - ***
Natt 13Palas de ReiHotell * - ***
Natt 14Santiago de CompostelaHotell * - ***

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Flyg

För utresan flyger du antingen till Biarritz (BIQ) eller Bilbao (BIO). För hemresan är det smidigast att flyga från Santiago de Compostela (SCQ).

Transfer

Privat transfer från/ till flygplatsen kan bokas. Kontakta oss för prisuppgifter.

Lokaltransporter

Från Bilbao eller Biarritz flygplats tar du flygbuss + tåg till/från St Jean Pied de Port och Santiago de Compostela. För tågtider se spanska www.renfe.es och franska www.voyages-sncf.com. I avreseinformationen som vi skickar till er innan er resa har vi tydligare angivelser hur ni transporterar er med tåg & buss.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Vi har ännu inte fått några omdömen för denna resan.