fbpx

Astorga – Santiago de Compostela

Pilgrimscykling - Astorga - Santiago de Compostela – 8 dagar

Gör en oförglömlig cykelsemester längs den sista delen av pilgrimsleden Camino Francés, från Astorga till Santiago de Compostela. Att cykla leden är ett utmärkt val då den är hyfsat enkel att ta sig fram på och det finns många fantastiska platser att besöka längs vägen.

Med början i Astorga lämnar du så småningom den till synes oändliga Mezetan bakom dig och cyklar istället in i ett mångfaldigt och kuperat landskap. Färden går genom charmiga byar och vidare in i Galicien, Spaniens gröna hörn, en region som är starkt präglad av keltisk kultur. Vid resans slut når du sedan den magnifika och mytomspunna katedralen i Santiago de Compostela – kulmen av din långa och vackra resa längs Camino Francés.

Resans längd, både i antal dagar, km, etc. är gjort utifrån de sträckor vi anser lämpliga. Skulle du vilja göra resan längre eller kortare så kan vi ofta anpassa efter dina önskemål.

Svårighetsgrad

De dagliga etapperna varierar mellan ca 21 och 60 km, mestadels längs små lands­­vägar. Det finns inga särskilda tekniska svårigheter men delar av leden har en del uppförsbackar. Vi klassar den därför som lätt till medelsvår, 2-3 på en 5 gradig skala.

Väder

Klimatet i området är mycket milt då det ligger nära Atlanten. Temperaturen ligger på runt 15°C i snitt över året och extrema temperaturväxlingar är ovanliga. Sommarmånaderna brukar vara torra och varma, medan vår och höst är milda och passar utmärkt för cykling, dock med viss risk för regnskurar.

Höjdpunkter

 • Biskopens palats i Astorga, designat av Gaudi
 • Cykla genom Galicien, Spaniens gröna hörn
 • Varierat landskap som bjuder på både kuperad och flack terräng

Snabbfakta

Resans längd: 8 dagar / 7 nätter
Reseperiod: Valfri avresedag under perioden 1/4 – 31/10
Svårighetsgrad:
”Medel” cyklingar. Genomsnitt 30-65 km/ 300-700 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
3
Boende:
Typ av resa: Pilgrimscykling
Prisexempel: Från 8,850 kr
Måltider: Frukost (middagar som tillval)

Priser per person i SEK

Resan kan genomföras under perioden 1/4 – 31/10 med valfri ankomstdag.

8 dagar/ 7 nätter Från 8,850 kr Boka din resa

Period Dubbelrum Trippelrum Enkelrum*
2023-04-01 2023-10-31 8,850 kr 8,850 kr 11,300 kr
Boka din resa

Angivna priser är per person och inkluderar:

 • Boende 7 nätter på 1, 2 resp. 3 stjärniga hotell och hostels
 • Frukost (middagar som tillval)
 • Guidebok på engelska med kartor (1 bok per 2-3 personer)
 • Pilgrimspass
 • Informationsblad med praktisk information inför resan
 • Bagagetransporter
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden

Ingår inte:

 • Cykelhyra
 • Flygresan
 • Transfer till/ från flygplatsen
 • Luncher och middagar
 • Övrigt ej nämnt under vad som är inkluderat

Tillval:

 • Cykelhyra: 12 växlad Mountainbike inkl. 2st vattentäta cykelväskor och reparations-kit. 1 950 SEK
 • Elcykel: Finns att hyra, kontakta oss för prisuppgifter
 • 7 st middagar exklusive dryck: 950 SEK
 • Extra guidebok 300 SEK
 • Extra hotellnätter vid resans start- eller slutort: Kontakta oss för prisuppgifter (rekommenderas om du ankommer med flyg på sen em/ kväll och planerar att ta lokala transportmedel till startorten)
 • Privata flygplatstransfers: Kontakta oss för prisuppgifter

Program

Dag 1 Ankomst till Astorga

Checka på i ditt hotell i Astorga, en fantastisk liten stad. Vi kan varmt rekommendera att ta en promenad och beundra stadens arkitektur, bl a den vackra katedralen och biskopens palats som är designat av Gaudi.

Dag 2 Från Astorga till Molinaseca – 53 km

Denna första etapp cyklar du genom regionen la Maragatería och korsar bergen Monts de León innan du kommer fram till Rabanal del Camino, en charmig liten by som domineras av stenhus. Du passerar sedan Cruz de Ferro, järnkorset, en enkel med berömd pilgrimssymbol som ligger 1505 m. ö . h. Som pilgrim förväntas du följa tradidtionen och kasta en sten i högen när du passerar.
Därefter tar du dig nedför och rakt västerut genom Manjarín, El Acebo och slutligen till dagens mål: Den pittoreska staden Molinaseca.
53 km

Dag 3 Från Molinaseca till Ambasmestas – 42 km

Dagens cykling tar dig rakt igenom dalen El Bierzo längs fruktträd, vinrankor och tobaksplantor. Du passerar också Villafranca del Bierzo, en vacker liten stad känd som anhalt för sjuka pilgrimer som inte kunde ta sig vidare till Santiago, innan det är dags för övernattning i Ambasmestas.
42 km

Dag 4 Från Ambasmestas till Sarria – 56 km

Idag har du en utmaning framför dig, men en vacker sådan: Att tackla vägen uppför och över gränsen till Galicien, förbi O Cebreiro, en charmig och karakteristisk by med sina stenhus med halmtak, s k ”Pallozas”. Leden går vidare längs en ås innan den viker av nedåt till det gröna Galicien, längs tallar och eukalyptus. När du når Tricastela finns det sedan två möjliga vägar till dagens etappmål, Sarria. Den sydliga vägen tar dig via Samos, en historisk vandring där du bl a kan besöka Spaniens äldsta benediktkloster. Den nordliga vägen går genom de pittoreska byarna Montan och Pintín.
56 km

Dag 5 Från Sarria till Palas de Rei – 60 km

Denna sträcka tar dig genom hjärtat av Galicien, där grönt är den dominerande färgen. Du passerar typiska hórreos, spannmålsbodar byggda efter samma princip som våra timmerhus, och landskapet är bedövande vackert. Leden går via Portomarín, en by som drabbades av en översvämning år 1962 men där du kan se rester av den gamla romanska bron. Därefter är det lätt kuperad terräng fram till Palas de Rei.
60 km

Dag 6 Från Palas de Rei till A Rua – 46 km

Dagens cykling tar oss genom flera charmiga byar, bl a San Xulian do Camino med sin lilla 1300-talskyrka dedikerad till Saint Julian och Furelos där du går över en medeltida bro. Vi kan rekommendera ett lunchstopp i staden Melide, känt för sin specialitet Pulpo galega galicias, en lokal rätt gjord på bläckfisk.
Vägen till A Rua går genom ekskog och grönskande ängar. Värt att stanna till vid är den medeltida helgedomen Santa Irene samt fontänen Baroque, vars vatten sägs vara helande. Längs vägen passerar du också flera byar vars namn har samma innebörd som “Camino”: Brea, Calzada, Rua och A Calle.
46 km

Dag 6 Från A Rua till Santiago de Compostela – 21 km

Sista dagen! Du börjar med att ta dig upp till Monte de Gozo där du belönas med en utsikt över hela Santiago del Compostela, ett av UNESCOs världsarv. Du närmar dig målet och längs vägen passerar du bl a klostret och ärkebiskopens palats, innan du slutligen cyklar in i Santiago och fram till den mytomspunna katedralen.
21 km

Dag 7 Hemresa

Frukost och utcheckning, därefter är resan med oss avslutad.

Boende

Boende på en blandning av 1-3 stjärniga hotell. Boende med egen dusch/WC på rummet. I händelse av att hotellen är mycket bra bokade så kan vi i undantagsfall boka rum med gemensam dusch/WC i korridoren.

Astorga – Santiago de Compostela – 8 dagar / 7 nätter

NattOrtBoende
Natt 1AstorgaHotell * - ***
Natt 2MolinasecaHotell * - ***
Natt 3AmbasmestasHotell * - ***
Natt 4SarriaHotell * - ***
Natt 5Palas de ReiHotell * - ***
Natt 6A RuaHotell * - ***
Natt 6Santiago de CompostelaHotell * - ***

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Flyg

Du flyger lämpligast till Santiago de Compostela (SCQ). Hit kan du t.ex. flyga med Iberia via Madrid eller Lufthansa via Frankfurt. Du kan även flyga direkt till Madrid (MAD) men det kräver en längre transfer. Hitta lämpligt flyg under fliken ”Sök flygresa”.

Transfer

Privat transfer från/ till flygplatsen kan bokas. Kontakta oss för prisuppgifter.

Lokaltransporter

Till och från Santiago de Compostela kan du ta buss till Astorga, likaså till och från Madrids flygplats –gå in på ALSA för tidtabell och kostnad. I avreseinformationen som vi skickar till er innan er resa har vi tydligare angivelser hur ni transporterar er med tåg & buss.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Vi har ännu inte fått några omdömen för denna resan.