fbpx

León – Santiago de Compostela

Pilgrimscykling - León - Santiago de Compostela – 7 dagar

Gör en oförglömlig cykelsemester längs den sista delen av pilgrimsleden Camino Francés, från den medeltida staden León till Santiago de Compostela. Att cykla leden är ett utmärkt val då den är hyfsat enkel att ta sig fram på och det finns många fantastiska platser att besöka längs vägen.

Med början i Léon lämnar du så småningom den till synes oändliga Mezetan bakom dig och cyklar istället in i ett mångfaldigt och kuperat landskap. Färden går genom charmiga byar och vidare in i Galicien, Spaniens gröna hörn, en region som är starkt präglad av keltisk kultur. Vid resans slut når du sedan den magnifika och mytomspunna katedralen i Santiago de Compostela – kulmen av din långa och vackra resa längs Camino Francés.

Resans längd, både i antal dagar, km, etc. är gjort utifrån de sträckor vi anser lämpliga. Skulle du vilja göra resan längre eller kortare så kan vi ofta anpassa efter dina önskemål.

Svårighetsgrad

De dagliga etapperna varierar mellan ca 59 och 70 km, mestadels längs små lands­vägar. Det finns inga särskilda tekniska svårigheter men delar av leden har en del upp­förs­backar. Vi klassar den därför som medelsvår till utmanande, 3-4 på en 5 gradig skala.

Väder

Klimatet i området är mycket milt då det ligger nära Atlanten. Temperaturen ligger på runt 15°C i snitt över året och extrema temperaturväxlingar är ovanliga. Sommarmånaderna brukar vara torra och varma, medan vår och höst är milda och passar utmärkt för cykling, dock med viss risk för regnskurar.

Höjdpunkter

 • De avslutande 300 km av Camino Francés
 • Cykla genom Galicien, Spaniens gröna hörn
 • Varierat landskap som bjuder på både kuperad och flack terräng

Snabbfakta

Resans längd: 7 dagar/ 6 nätter
Reseperiod: Valfri avresedag under perioden 1/4 – 31/10
Svårighetsgrad:
Utmanande cykling. Genomsnitt 40-75 km/ 500-1200 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
4
Boende:
Typ av resa: Pilgrimscykling
Prisexempel: Från 7,650 kr
Måltider: Frukost (middagar som tillval)

Priser per person i SEK

Resan kan genomföras under perioden 1/4 – 31/10 med valfri ankomstdag.

7 dagar/ 6 nätter Från 7,650 kr Boka din resa

Period Dubbelrum Trippelrum Enkelrum*
2023-04-01 2023-10-31 7,650 kr 7,650 kr 9,800 kr
Boka din resa

Angivna priser är per person och inkluderar:

 • Boende 6 nätter på 1 resp. 3 stjärniga hotell och hostels
 • Frukost (middagar som tillval)
 • Guidebok på engelska med kartor (1 bok per 2-3 personer)
 • Pilgrimspass
 • Informationsblad med praktisk information inför resan
 • Bagagetransporter
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden

Ingår inte:

 • Cykelhyra
 • Flygresan
 • Transfer till/ från flygplatsen
 • Luncher och middagar
 • Övrigt ej nämnt under vad som är inkluderat

Tillval:

 • Cykelhyra: 12 växlad Mountainbike inkl. 2st vattentäta cykelväskor och reparations-kit. 1 710 SEK
 • Elcykel: Finns att hyra, kontakta oss för prisuppgifter
 • 6 st middagar exklusive dryck: 825 SEK
 • Extra guidebok 300 SEK
 • Extra hotellnätter vid resans start- eller slutort: Kontakta oss för prisuppgifter (rekommenderas om du ankommer med flyg på sen em/ kväll och planerar att ta lokala transportmedel till startorten)
 • Privata flygplatstransfers: Kontakta oss för prisuppgifter

Program

Dag 1 Ankomst till León

Checka på i ditt hotell i centrala León. Passa på att besöka den imponerande katedralen – ett praktexempel på spansk, gotisk arkitektur –, kyrkan San Isidoro och sist men inte minst: Casa de los Botines, ett verk av den katalanska arkitekten Gaudi.

Dag 2 Från León till Rabanal del Camino – 66 km

Denna första etapp tar dig genom Hospital de Orbigo och dess berömda romanska bro. Här kan man också börja ana silhuetten av bergstoppen Picos de Europa i horisonten. Du passerar också Astorga, en fantastisk liten stad. Vi kan varmt rekommendera att ta en paus här, för en promenad och beundra stadens arkitektur, bl a den vackra katedralen och biskopens palats som är designat av Gaudi.
Därefter fortsätter färden genom regionen la Maragatería och korsar bergen Monts de León innan du kommer fram till Rabanal del Camino, en charmig liten by som domineras av stenhus.
66 km

Dag 3 Från Rabanal del Camino till Villafranca del Bierzo – 59 km

Dagen börjar med att du passerar det berömda Cruz de Ferro, järnkorset, en enkel med berömd pilgrimssymbol som ligger 1505 m. ö . h. Som pilgrim förväntas du följa tradidtionen och kasta en sten i högen när du passerar. Därefter tar leden dig nedför och rakt västerut genom byarna Manjarín, El Acebo, Molinaseca och Ponferrada, vidare genom dalen El Bierzo längs fruktträd, vinrankor och tobaksplantor hela vägen fram till Villafranca del Bierzo. Denna vackra lilla stad är känd som anhalt för sjuka pilgrimer som inte kunde ta sig vidare till Santiago.
59 km

Dag 4 Från Villafranca del Bierzo till Samos – 67 km

Idag börjar dagen med att tackla vägen uppför och över gränsen till Galicien, förbi O Cebreiro, en charmig och karakteristisk by med sina stenhus med halmtak, s k ”Pallozas”. Därefter följer du leden längs en ås innan den viker av nedåt till det gröna Galicien, längs tallar och eukalyptus, fram till Samos som stoltserar med Spaniens äldsta benediktkloster.
67 km

Dag 5 Från Samos till Palas de Rei – 60 km

Från Samos passerar du flera s k typiska hórreos, spannmålsbodar byggda efter samma princip som våra timmerhus, och landskapet är bedövande vackert. Leden går via Portomarín, en by som drabbades av en översvämning år 1962 men där du kan se rester av den gamla romanska bron. Du tar dig sedan vidare genom lätt kuperad terräng fram till Palas de Rei för övernattning.
60 km

Dag 6 Från Palas de Rei till Santiago de Compostela – 70 km

Sista dagen! Du börjar med att ta dig upp till Monte de Gozo där du belönas med en utsikt över hela Santiago del Compostela, ett av UNESCOs världsarv. Du närmar dig målet och längs vägen passerar du bl a klostret och ärkebiskopens palats, innan du slutligen cyklar in i Santiago och fram till den mytomspunna katedralen.
70 km

Dag 7 Hemresa

Frukost och utcheckning, därefter är resan med oss avslutad.

Boende

Boende på en blandning av 1-3 stjärniga hotell. Boende med egen dusch/WC på rummet. I händelse av att hotellen är mycket bra bokade så kan vi i undantagsfall boka rum med gemensam dusch/WC i korridoren.

León – Santiago de Compostela – 7 dagar / 6 nätter – cykel

NattOrtBoende
Natt 1LeónHotell * - ***
Natt 2Rabanal del Camino Hotell * - ***
Natt 3Villafranca del BierzoHotell * - ***
Natt 4SamosHotell * - ***
Natt 5Palas de ReiHotell * - ***
Natt 6Santiago de Compostela
Hotell * - ***

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Flyg

Du flyger lämpligast till Santiago de Compostela (SCQ). Du kan hitta lämpligt flyg under fliken ”Sök flygresa”.

Transfer

Privat transfer från/till flygplatsen kan bokas. Kontakta oss för prisuppgifter.

Lokaltransporter

Från Santiago de Compostela kan du ta tåg till León. Tidtabeller och kostnad för tåg hittar du på Renfe
I avreseinformationen som vi skickar till er innan er resa har vi tydligare angivelser hur ni transporterar er med tåg & buss.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Vi har ännu inte fått några omdömen för denna resan.