fbpx

Atlasbergen – Mountainbike – Enduro

Marocko - Mountainbike - Enduro i Atlasbergen

Atlasbergen söder om Marrakech erbjuder otroliga möjligheter för oss som älskar MTB cykling. Vi har utformat denna resa speciellt för dig som gillar Enduro med mycket utförscykling! Vi tar hjälp av jeepar eller minibussar för att ta oss upp på höjd varje dag, och någon dag även mulåsnor.

I hjärtat av majestätiska Atlasbergen, vid foten av legendariska berget Jbel Toubkal (4167 möh), kommer vi att cykla noggrant utvalda stigar och single tracks.

Varje dag väntar ett nytt äventyr som inleds eller avslutas med en kortare transfer som tar oss upp på bergen, för att merparten av cyklingen ska bli utför på sköna single tracks. Denna del av Höga Atlas har nämligen ett fantastiskt nätverk av mulåsnestigar och single tracks, och längs dessa kommer vi att upptäcka magiska bergsmiljöer och pittoreska byar. En äkta Enduro/ All Mountainbike-resa resa kryddad med marockansk kultur, och gästfriheten hos ursprungsbefolkningen, Berberna.

För att du ska kunna njuta av cyklingen på denna resa krävs att du både har bra teknisk kunskap samt att du är i ganska bra form. Ofta är stigarna fina och ”flowiga”, men ibland är de utmanande med steniga och branta partier, samt att ibland exponerade (branta bergssluttningar), så du bör heller inte vara höjdrädd. (Givetvis kan man kliva och leda cykeln vid de partier man känner sig osäker. )

Din cykel ska vara en heldämpad All Mountain eller Enduro cykel, som passar för utförscykling, men samtidigt är ok för klättring. Vi har även tillgång till ett antal hyrcyklar: Cannondale Trigger 27,5”, av 2015-2016 årsmodell.

Ps! Är ni ett grupp vänner som vill ha ett annat resedatum än 10-17 nov, så kan vi ordna efter era önskemål.

Höjdpunkter

 • Grym cykling på fina single tracks
 • Marrakech med sina spännande souks (marknader) & Djema el Fna torget
 • Atlasbergens spektakulära landskap
 • Lokalbefolkningens gästfrihet

Snabbfakta

Resans längd: 8 dagar / 7 nätter
Reseperiod: Utresa 10 nov, hemresa 17 nov
Svårighetsgrad:
4
Boende:
Typ av resa: Cykelresor med guide
Prisexempel: Från kr
Måltider: Frukost, 6st luncher & middagar

Priser per person i SEK

Obs! Priserna är baserade på att vi blir en grupp om minst 6 personer, max 12 personer.

Angivna priser är per person och inkluderar
 • Flyg från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg till Marrakech
  • Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn
  • Flyg med byte från Göteborg
 • Flygplatstransfers
 • Boende 7 nätter inkl. frukost (läs mer om boende under fliken boende)
 • Lunch 6 dagar (alla cykeldagar)
 • Middagar 6 kvällar
 • Service/ följebil alla dagar
 • Medföljande guide från EverTrek (Svensk- eller engelsktalande)
 • Lokal guide
Ingår inte
 • Cykelhyra
 • Cykeltransport på flyg
 • Middagar de kvällar vi bor i Marrakech
 • Måltidsdryck
 • Övrigt ej nämnt under inkluderat
Tillval
 • Cykelhyra:  Heldämpad Cannondale Trigger 27,5″, 2015 el 2016 års modell: 2 000 SEK
 • Ta med egen cykel: Ca 1000 SEK t/r på flyg & transfer. I mån av plats på flygplanet, boka i god tid.

Program

Dag 1 Ankomst till Marrakech

Vid ankomst till flygplatsen i Marrakech tar vår guide emot er för transfer (ca 30 min) till vårt boende, samt den närliggande cykelbutik vi samarbetar med. Här hjälps vi åt att montera den cykel du har med, alternativt hämtar ut din hyrcykel och ser till att den är rätt inställd. Därefter har vi eftermiddag/ kväll fri (beroende på flygtider) att utforska Marrakech med sin livliga souk (marknad). Middag ingår inte ikväll men det finns många bra restauranger i närheten av vårt boende eller en kort promenad till Medinan (gamla staden).
Övernattningen i Marrakech på en trevlig Riad.

Dag 2 Amizmiz - 30 km

Efter en kort briefing på morgonen kör vi söderut mot foten av Atlasbergen och byn Amizmiz. Härifrån snirklar sig vägen brant upp, för att nå de höga platåerna på ca 1.900 meters höjd. Här startar vår första tur som är ca 18 km cykling blandad med långa fina utförslöpor på mulåsnestigar och några sektioner där vi även trampar på. Eftermiddagen börjar med en kort transfer för att ta oss upp på höjd, där en riktigt flowig single track på 12 km väntar oss! Efter cyklingen möter vår följebil upp för att ta oss till vår fina Lodge vid Mount Erdouz.
+30 km, +365 m, -2 360 m

Dag 3 Amizmiz – 30 km

Efter en rejäl frukost startar dagens cykling från vår lodge med en snäll klättring som uppvärmning. Klättringen leder oss till dagens första fina single track som tar oss till Toumlaline platån bland betande får och getter. En till kort klättring tar oss till nästa fina trail på ca 7 km. Vi slutet av denna väntar vår servicebil som har dukat upp lunch för oss. Efter lunch blir det transfer till nästa single track, som ger oss ca 9 km cykelglädje! Efter dagens cykling blir den transfer till nästa region, där vi längs vägen kan njuta av vyerna innan vi når Ouirgane. Här bor vi i flerbäddsrum på ett trevligt ”Gite”. Innan middagen har du möjlighet att ta en traditionell Hammam (ångbastu).
30 km, +400 m, -2 170 m

Dag 4 Ouirgane – 25 km

Vi startar med en jeeptransfer genom ett fantastiskt landskap djupt in i Atlasbergen dit mycket få turister har vistats. Vi startar på 2 000 meters höjd och njuter av en mulåsnestig som gjord för MTB cyklister. Till lunch blir en klassisk ”Tagine” (mat tillagad i lergryta) i en liten Berberby.
I eftermiddag tar vi hjälp av mulåsnor som tar våra cyklar till dagens högsta punkt (2 160 m). Efter ca 2 timmars vandring får vi åter våra cyklar och säger tack och hej till åsnorna. Härifrån väntar fantastiska bergssluttningar av bl.a. skiffer och grus som tar oss hela vägen ner till en flodbädd. Sedan en mycket kort klättring för ytterligare ca 8 km riktigt fina stigar genom enbär- och ekskogar. Oj, vilken dag om vi får säga det själva! : )
Vi når sedan vår lodge där både en ”Berber bastu” och en utsökt middag väntar på oss.
25 km, +600 m, -1 840 m

Dag 5 Louka – Tahnaout – 32 km

Skidorten Oukaimden (2 450 möh) är vår lekplats de kommande två dagarna.
Från Oukaimden en fin, flowig single track med både switchback, naturliga små hopp, mm. Sedan dags för lunch som tillagas av en lokal Berber-familj. Efter lunch följer ytterligare härligt utförslöpa i ca 30 min, följt av en lite tuffare klättring, som gör oss förtjänta av åter en riktigt fin trail! Därefter möter vår följebil upp som kör oss till vår bergshytta i Oukaimden.
32 km, +350 m, -2 020 m

Dag 6 Louka - Ourika

Idag kommer vi att cykla i olika slags terräng och komma igenom flera små Berber byar. Efter en kort transfer inleder vi på en mindre jeep väg, följt av en mycket teknisk och bitvis exponerad stig, innan vi kan släppa på bromsarna och blåsa på för fullt genom en tallskog. Vi trampar sedan vidare och når en ås som är en mix av teknisk, fysisk och flowig terräng, samtidigt som vi har 365 graders panoramautsikt över Höga Atlas! Vi avslutar dagen på bästa sätt med en riktigt fin, följsam stig som leder oss längst ner i dalen. Här väntar vår följebil som tar oss till vårt hotell i närheten av Ait Ourir.
35 km, +240 m, -1.900 m

Dag 7 Tikla dalen – 10 km

Idag kör vi med bil söderut på en av Marockos högst belägna vägar som förbinder Marrakech med Ouarzazate. Vi hoppar upp på cyklarna strax innan bergspasset Tizi n’Tichka, sedan utforskar vi Tikla dalen med en härlig blandning av stigar genom Berber byarna. Veckans sista single track är givetvis ännu en höjdare. Framme vid Azgour möter vi vår följebil som tar oss tillbaka till Marrakech, dit vi anländer under eftermiddag. Vi åker först till vår cykelbutik för att göra i ordning och packa våra cyklar, innan vi kommer till vår trevliga Riad. Sedan går vi ut och upplever Marrakech igen!
10 km, +150 m, -830 m

Dag 8 Hemresa

Med trötta ben och många minnen har det tyvärr blivit dags att åka hem : (. Transfer till Marrakech flygplats och flyg hem till Skandinavien.

Boende

Boende två nätter på Riad i Marrakech, dubbelrum inkl. frukost. Övriga nätter boende på trevliga lodger, och ”Gite” i delade rum.

Marocko - Höga Atlas MTB - 8 dagar/ 7 nätter

Boende på en mix av Riad, Lodger och Gite
NattOrtBoendeRum
Natt 1MarrakechRiad ***2 pers rum
Natt 2Mount ErdouzLodge ***2 pers rum
Natt 3OuirganeGite **Flerbäddsrum
Natt 4OuirganeGite **Flerbäddsrum
Natt 5OukaimdenBergshytta **Flerbäddsrum
Natt 6 Ait OurirHotell ***2 pers rum
Natt 7MarrakechRiad ***2 pers rum

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Flyg

Flyg från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg ingår i resan.

Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn.

Flyg med byte från Göteborg

Transfer

Flygplatstransfers ingår, ca 30 min från flygplatsen till vårt boende.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Vi har ännu inte fått några omdömen för denna resan.