fbpx

Portugal - Douro

Vandringsresor i Douro – Vinvandring

Detta är en fantastisk resa som tar dig till en av de vackraste platserna i Portugal: Douro-regionen. Till fots och med tåg tar du dig från Porto genom Douros magnifika landskap och UNESCO-skyddade vinodlingsområde, via gamla byar, olivlundar och smakprov av vin i världsklass!

Efter den stundtals tuffa vandringen i berg och i dal avslutas resan med en avslappnande båtresa (högsäsong), alternativt privat transfer (lågsäsong) tillbaka till flodmynningen i Porto.

Dourodalen har helt klart ett av de mest fängslande landskapen i världen, helt perfekt för ett spännande vandringsäventyr. Utforska de enorma dalarna medan du vandrar från by till by och låter dig omslutas av en omgivning av de oändliga vyerna över den äldsta avgränsade vinregionen i världen. Douro-regionen återspeglar dess stolta invånare som lever en traditionell livsstil och ägnar sin tid åt att producera vin av högsta kvalitet. Detta är en region med traditioner, kultur och historia, och erbjuder en oförglömlig möjlighet att besöka historiska platser, uppleva romantiska båtturer, njuta av fantastiska hemlagade middagar och autentiska vin som produceras lokalt. Helt klart en speciell plats för alla som passerar här.

Svårighetsgrad
De dagliga etapperna varierar mellan ca 8 och 16,5 km i kuperad terräng, ca 350-775 höjdmeter per dag. Man vandrar på stigar, genom vingårdar,
sträckor med kullersten och smala asfalterade vägar. Vi klassar vandringen som medelsvår- svår: 3-4 på en 5-gradig skala.

Väder
Klimatet i området är mycket milt då det ligger nära Atlanten. Temperaturen ligger på runt 15°C i snitt över året och extrema temperaturväxlingar är ovanliga. Sommarmånaderna brukar vara torra och varma, medan vår och höst är milda och passar utmärkt för vandring, dock med viss risk för regnskurar.

Höjdpunkter

 • De UNESCO-skyddade vinodlingarna i övre Douro
 • Porto, den gamla medeltida staden med sina granithus
 • Kvalitetsboende på små Quintas och riktigt bra hotell
 • Traditionell mat och vin från regionen

Snabbfakta

Resans längd: 7 dagar / 6 nätter
Reseperiod: Resan kan genomföras under perioden 25/2 – 27/11 med valfri ankomstdag
Svårighetsgrad:
”Medel” vandringar. Genomsnitt 4-5 h/ 10-15 km/ 300-700 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
3
Boende:
Typ av resa: Vandringsresor på egen hand
Prisexempel: Från 14,750 kr
Måltider: Frukost & 4 st middagar

Priser per person i SEK

Resan kan genomföras under perioden 25/2 – 27/11 med valfri ankomstdag.

7 dagar / 6 nätter, hotell **** Från 14,750 kr Boka din resa

Period Dubbelrum Trippelrum Enkelrum*
2024-02-25 2024-03-24 16,100 kr 16,100 kr 21,600 kr
2024-03-25 2024-03-31 18,750 kr 18,750 kr 25,700 kr
2024-04-01 2024-07-26 17,400 kr 17,400 kr 24,100 kr
2024-07-27 2024-10-28 18,750 kr 18,750 kr 25,700 kr
2024-10-29 2024-11-27 14,750 kr 14,750 kr 20,700 kr
Boka din resa

Angivna priser är per person och inkluderar:

 • Privat transfer från Porto flygplats till första hotellet
 • Briefingmöte med vår lokala guide på ankomstdagen
 • Boende 6 nätter på hotell inkl. frukost
 • Middagar 4 kvällar: (kväll 2 samt 4-6)
 • Bagagetransporter vid hotellbyten (förutom dag två tar man själv sitt bagage på tåget)
 • Digital roadbook på engelska med kartor
 • App för mobiltelefon med GPX filer, för digitala kartor och navigering
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden

Ingår inte:

 • Flygresa till /från resmålet
 • Tågbiljett dag 2 från Porto (São Bento) till Pinhão, ca 15 euro/person
 • Bagagetransport från hotellet till tågstationen på morgonen dag 2

Enkelrumspriser: 

 • Priser för enkelrum gäller när du reser i sällskap med andra. Reser du helt på egen hand så tillkommer i de flesta fall en extra avgift p.g.a. dyrare bagagetransport. Kontakta oss för prisuppgifter

Tillval:

 • Extra hotellnätter vid resans start- eller slutort: Kontakta oss för prisuppgifter.
 • Förlängning av resan med en dags flodkryssning längs Douro till Porto, inkl. lunch. Start med transfer kl 09.00 från hotellet till båten. Ca sex timmars kryssning. Transfer från båten till Porto flygplats kl 17. Kryssningen är endast tillgänglig i perioden maj-oktober. Pris: 1659 kr/person

Program

Dag 1 Ankomst till Porto

Transfer från flygplatsen till första hotellet, och därefter ett briefingmöte innan du utforskar den  pulserande staden Porto som är mycket trevlig att flanera i med sina smala gator och gränder.

Dag 2 Tågresa från Porto till Pinhão,  + vandring 9 km

Denna dag börjar med en oförglömlig tågresa till Pinhão, i hjärtat av Dourodalen. Väl på tåget kommer vingårdarnas vackra landskap susa förbi utanför fönstret. Du kommer att märka av dalens branta sluttningar och att den autentiska vinkulturen är närvarande överallt.

Efter tågresan börjar veckans första vandring längs Pinhão-floden och avslutas vid Casal de Loivos, där du kan vila och njuta av ett aromatiskt glas vin. Portvin, naturligtvis!

9 km, + 400 m, – 400 m

Dag 3 Vandring från Casal de Loivos till Alijó - 16 km

I Casal de Loivos finns ett olivoljemuseum där du kan lära dig den traditionella produktionsprocessen. Om du är mer intresserad av vinprovning så får du chansen till mer kunskap om vinerna på vingårdarna Enoteca da Quinta Avessada och Núcleo Museológico Favaios. Favaios är inte bara namnet på en stad utan också den älskade dryck som serveras här, och  kanske kommer detta även att bli ditt favoritvin i denna region. Kort därefter anländer du till Alijó och dess vackra landskap och utmärkta möjligheter att smaka på de lokala vinerna.

16 km, + 400 m, – 400 m

Dag 4 Vandring från Alijó till Vilarinho de São Romão – 17 km

Dagens vandring går i ett område med vackra olivträd och vinstockar planterade på terrasser, och förmedlar en känsla av lokalinvånarnas liv och arbete. Efter att ha passerat byn Favaios kommer du till Quinta da Pedra Alta, en plats som fick medaljer i  en internationell vintävling. Härifrån fortsätter vandringen till mindre kända historiska platser och Sabrosa, en av de mest symboliska städerna i regionen. Från de små byarna till de hisnande landskapen över vingårdarna, kommer du att ha många möjligheter att beundra de fascinerande färgerna i Dourodalen och ta oförglömliga bilder.

17 km, + 600 m, – 600 m

Dag 5 Vandring från Vilarinho São Romão till Pinhão - 10 km

Idag kommer du att återvända till Pinhão och njuta av din sista dag i området. Byn Provosende är dagens första stopp och en av de sju vingårdsbyarna i Portugal. Här har du fantastisk utsikt över området -ett perfekt stopp för alla fotoälskare! När du sedan korsar platån ser du fantastiska vinodlingar, små byar och gamla stigar. Dagen avslutas med en naturskön stig  längs floden Pinhão och en vacker solnedgång över kullarna.

10 km, + 200 m, – 200 m

Dag 6 Vandring runt Peso da Régua - 8 km

Dagen börjar med en transfer till Peso da Régua. Du kan välja att vandra genom staden innan du går vidare,  eller direkt korsa floden Douro och fördjupa dig i vingårdar ännu en gång. Du kommer under dagen både gå längs ensliga vägar och bland de traditionella hus som är utspridda i landskapet. Det finns inget bättre ställe att avsluta dagen på än Quinta da Pacheca. Vill du inte avsluta vandringen riktigt än så rekommenderar vi att du tar en promenad bland stadens mysiga gränder och torg.

8 km, + 100 m, – 100 m

Dag 7 Hemresa, eller flodkryssning längs Duro

Idag har du möjlighet att ta tåget tillbaka till Porto på egen hand, eller lägga till en spektakulär flodkryssning längs floden Douro.

Paketet med flodkryssning startar med en transfer kl 09.00 från hotellet till båten. Kryssningen tar ca 6 timmar och inkluderar lunch. Väl framme i Porto har ni sedan en transfer från båten till Porto flygplats kl 17.

 

 

 

Boende

Bo på utvalda, hotell & gårdar bland vingårdar och i charmiga byar, standard 4-stjärnigt.

Douro 7 dagar/ 6 nätter

Boende på **** stjärniga hotell
NattOrtBoende
Natt 1PortoHotell ****
Natt 2PinhãoHotell ****
Natt 3AlijóHotell ****
Natt 4São RomãoHotell ****
Natt 5PinhãoHotell ****
Natt 6 Quinta da PachecaHotell ****

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Flyg

Du flyger till Porto (OPO).  Alternativt flyger du till Lissabon och tar tåget till Porto.

Transfer

Privat transfer från Portos flygplats till första hotellet är inkluderad i resans pris.

Lokaltransporter

Privat transfer från Portos flygplats till första hotellet  är inkluderad i resans pris.

Vid hemresa kan du ta tåg till Porto.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Filtrera
1 - 5
Review for douro
5/5
Duoro-vandringen
En underbart vacker, intressant och lagom krävande vandring. God förhandsplanering. Utmärkt och välkomnande organisering före och under vandringen med fyllig rutt- och turistinformation. Några av de fyrstjärniga hotellen höll inte måttet. Tydligare information om tillgänglighet och vägvisning till vingårdarna längs vägen skulle vi önska.
Betyg
5
Avresedatum:
2019-10-18
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja