fbpx

Madeira

Vandringsresor på Madeira - 8 dagar

Madeira har en fantastisk variation och skönhet i sitt landskap med allt ifrån grönskande dalar, terrasserade odlingar på platåer längs sluttningarna och höga bergstoppar med fantastiska panoramavyer.

Madeira har ett mycket stort nätverk av bevattningskanaler, s.k. Levadas, och längs dessa går vandringslederna som gör att du kan utforska alla delar och hörn av denna subtropiska gröna ö.

Under veckan bor du i Machico, Sao Roque do Faial, Encumeada och Funchal. I resans pris ingår bl.a. transfer till/från flygplatsen, transporter till/från vandringarna, bagagetransporter mellan boenden, 6 st middagar och förhoppningsvis härliga reseminnen som du ska bära med dig länge framöver.

Höjdpunkter

 • Beundra och dofta orkidé, magnolia och azalea i sin naturliga miljö
 • Ljumma kvällar med lokala rätter t.ex. nationalrätten Espadafisk som ofta serveras med banan.
 • Utforska Funchal med sina kullerstensgator, caféer och sin blomstermarknad
 • De gästvänliga och avslappnade invånarna

Snabbfakta

Resans längd: 8 dagar / 7 nätter
Reseperiod: Valfri avresedag i perioden 1/1 - 31/12
Svårighetsgrad:
”Medel” vandringar. Genomsnitt 4-5 h/ 10-15 km/ 300-700 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
3
Boende:
Typ av resa: Vandringsresor på egen hand
Prisexempel: Från 8,200 kr
Måltider: Frukost & 6 st middagar

Priser per person i SEK

Resan kan genomföras under perioden 01 januari – 31 december, med valfri ankomstdag.

8 dagar / 7 nätter Från 8,200 kr Boka din resa

Period Dubbelrum 6 pers eller fler (boende i dubbelrum) 4 pers (2st dubbelrum) Enkelrum*
2024-01-06 2024-03-31 10,950 kr 8,200 kr 8,700 kr 13,000 kr
2024-04-01 2024-09-30 11,500 kr 8,800 kr 9,400 kr 14,300 kr
2024-10-01 2025-01-05 10,950 kr 8,200 kr 8,700 kr 13,000 kr
Boka din resa

Rabatt

Förmånligare priser om ni är minst 4 personer som reser tillsammans. Ännu förmånligare priser om ni är minst 6 personer i samma sällskap.

Angivna priser är per person och inkluderar:
 • Boende 7 nätter
 • Frukost
 • Halvpension på samtliga boende förutom i Funchal där endast frukost ingår!
 • Transfer från flygplatsen till första boendet
 • Transfer från sista hotellet till flygplatsen
 • Bagagetransporter vid hotellbyten
 • Transporter till/ från vandringar enligt programmet
 • Mobilapp på engelska som innehåller:
  • Digitala kartor för navigation
  • Detaljerade beskrivningar dag för dag
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden
* Enkelrumspriser
 • Priser för enkelrum gäller när du reser i sällskap med andra. Reser du helt på egen hand så tillkommer i de flesta fall en extra avgift p.g.a. dyrare bagagetransport. Kontakta oss för prisuppgifter.
Tillval
 • Eventuella extra hotellnätter kan bokas. Kontakta oss för prisuppgifter.
 • Printade kartor och turbeskrivningar, pris 400 SEK, hämtas ut vid incheckning på första hotellet.

Program

Dag 1 Ankomst till Funchal.

Ankomst till Funchal flygplats och transfer därifrån till fiskebyn Machico, vilket är den första staden som uppkom på Madeira vid Zarcos ankomst år 1419. Här tillbringar du din första natt.

Dag 2 Vandring Ponta da Sao Lourenço - 7 km

Den östra delen av Madeira är verkligen fantastisk, denna mycket vilda plats kombinerar både Atlantens rasande och de basaltiska formationerna, till glädje för de hundratals måsar som häckar här. Efter en härlig vandringsdag tar du en Transfer till den charmiga byn Porto da Cruz, som ligger precis vid havet. Här har du möjlighet att ta ett svalkande dopp i den så kallade ”basaltiska swimmingpoolen”. Dagens vandring är 3 till 4 timmar. Övernattning i Porto da Cruz eller Machico.

7 km, +270 m

 

Dag 3 Vandring Porto da Cruz - 15 km

Idag kan du välja mellan två olika vandringar, Mimosas Levada eller The northern coastal path.

Väljer du att ta dig an Mimosas Levada vandrar du  mellan Cannical-tunneln och byn Maroços. Detta vandringsområde ger dig en uppfattning om hur livet på Madeira var innan det fanns några vägar. Levada: är konstgjorda kanaler som byggts för att leda vatten från områdena i mitten av ön där det regnar mest, till jordbruksområdena runt omkring ön. Under nästan 5 århundraden användes levadan för att transportera ”musten” som användes för att göra vin mellan Porto da Cruz (norra kusten) och Machico (södra kusten).
Vi börjar dagens rutt på en plan stig för en fantastisk vandring längs en levada, omgiven av mimosas som blommar hela året.
”Palheiros” (ett litet hus med två sidor som används som skydd för jordbruket) är utspridda på ”Poios”(klätterterrasser på bergssidan) längs vägen, i de små dalarna Ribeira Secca, Ribeira deNoia och Ribeira Grande. Efter en härlig dag av vandring når vi byn Marocas, en mer befolkad miljö, med lummig växtlighet på båda sidor av levadan som tar dig sista biten ner till byn.

Denna rutt är ca 3 till 4 timmars vandring, ingen höjdskillnad. Övernattning i Porto da Cruz eller San Roque.

Väljer du att vandra The northern coastal path börjar dagen med en kort transfer till Maroços. Därifrån vandrar vi längs denna enkla levada till norra kustens balkonger. Här fortsätter vi vidare på en underbar väg till Portela. Sedan är det nedfärd till Porto da Cruz (med buss eller till fots), en liten by på den norra sidan, vid foten av Pena de Aguia (Örnens topp)
Ca 5:30 till 6 timmars vandring, + 240 m, – 400 m. Övernattning i Porto da Cruz eller i Sao Roque de Faial.

15,5 km, +602 m

Dag 4 Vandring Porto da Cruz, Levada do Furado, Ribeiro Frio - 18 km

Dagens rutt anses vara en av de vackraste vandringarna på östra Madeira. Vi börjar i Porto da Cruz och tar oss därifrån genom lummiga trädgårdar, som ligger som terrasser i Faials dal tills vi når den fantastiska utkiksplatsen Portela på 600 m höjd.
Kortare alternativ: det är möjligt att ta sig till Portela med taxi (då slipper man 600 m stigning!)
Du fortsätter sedan österut på en bra stig, längs Levada do Furado. Vyerna som denna rutt erbjuder blir mer och mer överdådiga ju längre du vandrar. De höga bergstopparna som smälter ihop med himmelen ger dig en fantastisk vy. Stigen som fram tills nu varit bred smalnar av och övergår i smala stigar omgivna av ljungträd och lummig växtlighet längs djupa raviner.

Dagens sista sträcka går bland ”Balcoes”, en extraordinär balkong vid Faja de Nogueiras och bland bergstopparna på ön. När du slutligen når ruttens slut tar du en kort transfer till ett hotell i San Roque da Faial. Denna lilla by har en fantastisk vy mot berget Penha de Aguia.

6h30 vandring (eller 4h utan den första stigningen). Övernattning på hotell i San Roque da Faial.

18,2 km, + 1230 m

Dag 5 Ariero – Pico Ruivo – Achada de Teixera - Santana - 8 km

En transfer från Santana tar oss från San Roque da Faial till 1818 meters höjd, vid starten av vandringen i Pico de Ariero. Denna rutt är förmodligen den mest imponerande på ön. Stigen går längs imponerande raviner med mycket panoramiska upp- och nedstigningar mellan Ariero och Pico de Gato, som vi korsar genom en liten tunnel. Vi kommer att gå förbi berget Torres på höger sida genom att lämna de opraktiska tunnlarna. En vacker passage längs en av öns många ”balkonger” gör det möjligt för oss att ta en närmare titt på Madeiras högsta topp, Pico Ruivo. Efter en vacker klättring omgiven av ljungträd når vi äntligen Pico Ruivo topp på 1862 m höjd. Sedan nedstigning till Achada de Texeira och transfer till Santana, vilket är den största staden på den norra kusten.
4 till 4h30 vandring, +550 m, – 700 m. Övernattning i Santana.

8,1 km, + 444 m

Dag 6 Achada de Texeira till Encumeada - 12 km

Idag vandrar vi genom ett av de vackraste landskapen på Madeira, med panoramautsikt över både den norra och södra kusten. Samtidigt som vi vandrar på en vacker och orörd väg omgiven av ljung slås man av den häpnadsväckande utsikten över bergstopparna. Under vandringen påträffar vi stora stenlagda trappsteg i både upp- och nedstigning. Vid Torrinhas-passet lämnar vi nedstigningsvägarna till Curral da Freias och Boaventura för att fortsätta mot Pico da Jorge. Vi följer en fantastisk väg längs den basaltiska sidan Ferreiro  ner till Encumeada-passet, med utsikt över Paul da Serra-platån och de gigantiska vindkraftverken.
5 till 6 timmars vandring, +550, -1100 m. Övernattning på hotell Residencial Encumeada (2*).

Observera! Denna vandring för bra till mycket bra vandrare. Kan ersättas av en avkopplande dag med taxitransfer från Santana till Encumeada längs den norra kusten (transfer ingår inte).

12,3 km, + 538 m

Dag 7 Boca de Corrida – Boca do Cerro - Pico Grande – Curral das Freitas - 7 km

Vi beger oss från Boca da Corrida via Passo de Ares, Pico do Serradinho och Boca do Cerro längs den historiska Camino Real da Encumeada. En gång i tiden en stenlagd kunglig väg som gjorde det möjligt för markägare att resa mellan byarna. Nu är det en pittoresk vandringsled som erbjuder fantastiska panoramautsikter över dalen, de omgivande byarna (Curral das Freiras, Funchal, Paul Serra) och de omgivande bergstopparna, inklusive Pico Grande. Förutom landskapet kan man också se många djur och växtarter som endast finns på Madeira, t.ex. lagerträd och mahogny (Persea indica), eller fauna, kungsfågel och tornfalk.

När vi når Relvinha reser sig Pico Grande framför oss, om man vill är det möjligt att bestiga den. Den är en av de tio högsta topparna på ön och belönar dig som bestiger den med en utsikt över de omgivande bergstopparna. I övrigt fortsätter leden mot Largo do Colmeal via en lång, sicksackande nedstigning. Vi når tillsist Curral das Freiras-dalen (Nones-dalen) i mitten av ön, vilket är målet för vår vandring. Sedan transfer till hotellet i Funchal.

4h00 till 4h30 vandring (6h om du klättrar upp på Pico Grande), +200m, -800m stigning. Övernattning på hotell i Funchal.

6,8 km, +282 m

Dag 8 Avresedag

Transfer till flygplatsen (30 minuter). Tack för en trevlig resa, på återseende!

 

Boende

Boende på 2-4 stjärniga hotell med bra standard.

Madeira 8 dagar / 7 nätter

NattOrtBoende
Natt 1MachicoHotell/Pensionat **/***
Natt 2Porto da Cruz/MachicoHotell/Pensionat **/***
Natt 3Porto da Cruz / San RoqueHotell/Pensionat **/***
Natt 4San RoqueHotell/Pensionat **/***
Natt 5SantanaHotell/Pensionat **/***
Natt 6EncumeadaHotell **
Natt 7FunchalHotell ***/****

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Flyg

Flyg till Funchal via Lissabon. Du kan även boka flygstol med någon av de stora researrangörerna som har charterflyg hit delar av året.

Transfer

Privat transfer från och till flygplatsen är inkluderat i resans pris.

Lokaltransporter

Privat transfer ingår både till/ från flygplatsen, samt till/ från vandringarnas start/ slut enligt programmet.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Filtrera
1 - 5
Review for madeira-2
5/5
Fantastiska vandringar på Maderia
Oslagbar naturmiljö för naturintresserade! Olika vandringsleder, både lätta och lite mer ansträngande. Hyfsad kondition och friska ben underlättar några av vandringarna. Hela konceptet fungerade otroligt bra. Speciellt stort tack till Manuel S och hans team för transporterna. Fanns alltid tillhands om man behövde hjälp eller ville göra ändringar i programmet. Apparna över lederna fungerade toppenbra. Guideboken bara som backup. Resan får högsta betyg (5). Lars och Christina, Halmstad
Betyg
5
Avresedatum:
20240408
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for madeira-2
4/5
Vackra och varierande vandringar
Madeira är en underbar ö med trevligt stadsliv och vacker natur. De planerade vandringarna var av olika karaktär och svårighetsgrader, så man fick både lätta njutningar och lite mer utmanade strapatser. En perfekt blandning. Fanns flexibilitet att justera vandringarna för att bättre passa dagens väder. De leder man laddade ned i appen stämde inte riktigt med beskrivningen i alla lägen. Rekommenderar att hålla sig till beskrivningen då den stämde bättre med verkligheten.
Betyg
4
Avresedatum:
2023-05-26
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for madeira-2
5/5
Höga höjder på Madeira
Bra boenden och härliga vandringar i otroligt vackra och skiftande miljöer! Inget för den som har svårt för höjder! Lätt att ordna lunchpaket på restauranger. Carlos som var ansvarig på plats var flexibel gällande transporter. Infon på karta och textbeskrivning matchade inte alltid appens info. Hade uppskattat att varje dags etapp var beskriven med en karta samt info text på A4 sida utöver hela Madeirakartan. Vi njöt av varje dag och rekommenderar varmt konceptet!
Betyg
5
Avresedatum:
2023-10-21
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for madeira-2
4/5
Toppenresa
Bra boende med god mat. Mycket bra vandring med rätt tuffa dagar ibland. Bra flexibilitet på plats avseende transporter och hämtningar. Madeira är mkt vackert!
Betyg
4
Avresedatum:
2020-02-15
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for madeira-2
3/5
Välordnat, varierat men med svindel
Fantastiska vandringar, olika miljöer och typer av vandring, en fantastisk ö. Trevligt med olika hotell och att middag ingår några kvällar. Den lokala guiden var hjälpsam och trevlig, mötte upp enligt överenskommelse och fixade allt vi ville ha hjälp med. Dessa vandringar passar inte den som har svindel. Det var höga höjder och smala stigar utan räcken. Vi hade inte valt denna vandring om vi förstått hur det såg ut. Skulle vara bra om det gick att välja mellan olika rutter under veckan.
Betyg
3
Avresedatum:
2019-02-26
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja