fbpx

Sydostleden, Växjö – Simrishamn

Cykla Sydostleden - från Växjö till Simrishamn - upplev tre vackra landskap

Sydostleden är 27 mil av upplevelser som går igenom skogar och sanddynor. Cykla genom tre mycket varierande landskap och upplev natur och kultur i din egen takt.  Starta i småländska Växjö, fortsätt längs Blekinges kust och inland för att avsluta i Österlens huvudstad, Simrishamn. Cyklingen går till stor del på bilfria vägar, vissa sträckor på gammal banvall. Cykla längs Ålakustens flygsanddynor och Kiviks äppelträdgårdar. Bo på historiska orter som Karlshamn, Kristianstad och Simrishamn.

Vi på EverTrek gillar Sydostleden extra mycket då det finns så mycket spännande att uppleva längs cykelleden tex mysiga bruksorter, lokala konstutställningar, vackra trädgårdar och charmiga gårdsbutiker. Det är nästan så att man inte hinner cykla….Naturen är också varierad med allt från småländska skogar, sjöar, åar till kustnära cykling längs Hanöbukten. Kort och gott: Sydostleden har något för alla!

Höjdpunkter

 • Cykla genom fridfulla skogar med fikapauser vid sjöar i Småland
 • Mörrumsån - en av världens mest kända laxälvar
 • Cykla över Europas längsta gång- och cykelbro i Sölvesborg
 • Österlens böljande landskap mellan Brösarp och Simrishamn

Snabbfakta

Resans längd: 6 dagar/ 5 nätter/ 6 cykeldagar, 5 dagar/ 4 nätter/ 5 cykeldagar
Reseperiod: 15 april - 30 september
Svårighetsgrad:
Lätt cykling. Genomsnitt 25-50 km/ 150-400 m per dag. Varje dags svårighetsgrad är beskriven under fliken Program.
2
Boende:
Typ av resa: Cykelresor på egen hand
Prisexempel: Från 6,350 kr
Måltider: Frukost

Priser per person i SEK

Du kan börja leden vilken veckodag som helst mellan 15 april och 30 september (sista ankomstdatum är 30 september).

5 dagar/ 4 nätter Från 6,350 kr Boka din resa

Period Dubbelrum 4 pers (2st dubbelrum) Trippelrum Enkelrum*
2023-04-15 2023-09-30 7,750 kr 6,350 kr 7,400 kr 11,250 kr
Boka din resa

6 dagar/ 5 nätter Från 7,450 kr Boka din resa

Period Dubbelrum 4 pers (2st dubbelrum) Trippelrum Enkelrum*
2023-04-15 2023-09-30 8,510 kr 7,450 kr 8,100 kr 12,210 kr
Boka din resa

Angivna priser är per person och inkluderar:

 • Boende inkl. frukost
 • Bagagetransporter
 • Karta samt detaljerad informationsbroschyr (1 uppsättning per rum)
 • Mobilapp med digitala kartor
 • 24 h jourtelefon vid akuta ärenden

Ingår inte:

 • Hyra av cykel eller tillhörande utrustning
 • Luncher och middagar
 • Övrigt ej nämnt under vad som är inkluderat

Tillval:

 • Cykelhyra inkl. lås, cykelväska och reparationskit:
  • 24-växlad touringcykel: 1 850 SEK
  • Elcykel: 2 750 SEK
  • Cykelhjälm: 100 SEK
 • Extranätter (pris per person inklusive frukost):
  • Växjö, dubbelrum: 650 SEK
  • Simrishamn, dubbelrum: 1300 SEK
 • Returtransfer från Simrishamn till Växjö inkl. cykel: 1600 kr per person

Program

6 dagar/ 5 nätter/ 6 cykeldagar

Ev. extranatt i Växjö

Många gäster väljer att starta med en extra övernattning i Växjö. I Växjö finns mycket att se, tex en sväng på prisbelönta Linnéträdgården. Missa inte heller sagoslottet Teleborgsslott. Bokar du en extranatt i Växjö innan du börjar din cykling så bor du fint på ett centralt beläget 4 stjärnigt hotell.

Väljer du istället att påbörja din cykling direkt vid ankomst till Växjö så börjar din resa på dag 1, se nedan.

Dag 1 Växjö - Tingsryd/ Urshult: 49,4 km

Du cyklar ut från pittoreska Växjö och färden går på slingrande skogsvägar som till största delen är bilfria. Du passerar Inglinge Hög, ett gravfält från järnåldern. Du cyklar förbi många fina badsjöar, en av de första är Torsjön. Kanske en fika eller lunch vid Solvikens pensionat. Är du ute och cyklar på en söndag så kan du uppleva en klassisk slagauktion i Kvarnamåla. Bara att hänga ditt nya fynd på pakethållaren! Du checkar in i Urshult eller Tingsryd och kopplar av efter en skön cykeldag.
49,4 km, +256 m

Dag 2 Tingsryd/ Urshult - Karlshamn: 60,7 km

Du lämnar Tingsryd och når snart Urshult vid sjön Åsnens södra spets. Härifrån tar du sikte på Fridafors. Hela sträckan mellan Norraryd och Karlshamn cyklar du på banvall. Fortsätt sedan mot Åkeholm. På vägen passerar du Ebbamåla Bruk, med sina vackra gamla bruksbyggnader, nu ett populärt utflyktsmål. För de fiskeintresserade är det väl värt ett stopp på Abu-museet i Svängsta. Rulla in i vackra Karlshamn och pusta ut efter dagens etapp. I mysiga Karlshamn finns mycket att upptäcka tex Kallbadhuset eller se hur Carlshamnspunch tillverkas i Karlshamns Kulturkvarter.
60,7 km, +361 m

Dag 3 Karlshamn - Sölvesborg: 39,2 km

Efter frukost rullar du mot Mörrum, välkänt för sitt sportfiskevatten. Denna etapp går i öppna landskap med, många chanser på bad. Det finns också många mysiga stopp tex Ljungleds plantskola och Gummagårdens gårdsbutik. När du passerar Norje har du avverkat halva Sydostleden, bara hälften kvar! Du trampar in i Sölvesborg på den 760 meter långa Sölvesborgsbron, Europas längsta gång- & cykelbro och ett stekhett Instagramobjekt (missa inte belysningen på kvällen). Du checkar in på ditt boende och har gott om tid att utforska omgivningarna.

Dag 4 Sölvesborg - Kristianstad: 32,8 km

På fjärde cykeldagen lämnar du Blekinge och cyklar in i Skåne. Här hakar Sydostleden in i den så kallade Smugglarrundan till Bromölla. Här kan du besöka kulturhuset Ifö Center i den gamla keramikfabriken. Du kan också besöka fossilutställningen i Havsdrakarnas Hus. Framme i Kristianstad får du inte missa Naturum Vattenriket, där du kan tex åka på safaritur med båt.
32,8 km, +150 m

Dag 5 Kristianstad - Brösarp: 52,5 km

Efter frukost är sätter du kurs mot Brösarp och etappen går genom ”Kristianstadslättens skafferi”. Strax efter Kristianstad passerar du Viby där du har chans att se storkar. Du trampar vidare mot medeltida sommarstaden Åhus. Missa inte Absolute Home med historian bakom Absolut Vodka. Njut av en lokalproducerad Ottoglass. Kanske vill du vara lite äventyrlig och tar en sväng i hinderbanan Upzone.
Hanöbuktens sandstränder är oändliga, här kända som Ålakusten. Tallskog planterades på 1800-talet för att hindra sandflyk, för här kan flygsanddyorna blir upp till 20 meter höga! Ta en avstickare till kvarnmuséet Blåherremölla. Nu kommer du fram till Brösarp, mitt i backlandskapet. Denna charmiga lilla ort har mycket att njuta av, vad sägs om museijärnväg (sommartid), eller konsthallen i Brösarp med lokala konstnärer.
52,5 km, +261 m

Dag 6 Brösarp - Simrishamn: 49,7 km

Sydostledens sista etapp startar på Brösarps kullar och du passerar snart Christinehofs Ekopark med slott och Alunbruket från 1700-talet och Skånes äldsta kaffestuga. Cykla vidare och njut av utsikten vid Vitaby kyrka. Fortsätt förbi pittoreska Vitmölla fiskeläge. Därefter trampar du in i Kivik, Sveriges äppelrike, perfekt för en lunch. På väg till slutmålet i Simrishamn kan du ta ett stopp på TV kända Mandelmanns trädgårdar i Rörum och Gröna Butiken i Orelund. I Baskemölla ligger även Tjörnedala konsthall med Östra Skånes Konstnärsgrupp. Rulla in i Österlens huvudstad, Simrishamn, med mobilen full med vackra bilder och hjärtat fullt med härliga minnen. Din resa med EverTrek avslutas i Simrishamn och du lämnar cykeln på anvisad plats. Härifrån finns det bra lokaltransporter för dig som ska vidare.
49,7 km, +341 m

Dag 6 Eventuell extranatt i Simrishamn

Många gäster väljer att avsluta resan med en extranatt i Simrishamn, säg bara till så fixar vi det. Det kan vara skönt att koppla av och fira att 27 mil Sydostled har avverkats och samtidigt njuta av charmiga Simrishamns restauranger.

5 dagar/ 4 nätter/ 5 cykeldagar

Dag 0 Ev. extranatt i Växjö

Många gäster väljer att starta med en extra övernattning i Växjö. I Växjö finns mycket att se, tex en sväng på prisbelönta Linnéträdgården. Missa inte heller sagoslottet Teleborgsslott. Bokar du en extranatt i Växjö innan du börjar din cykling så bor du fint på ett centralt beläget 4 stjärnigt hotell.

Väljer du istället att påbörja din cykling direkt vid ankomst till Växjö så börjar din resa på dag 1, se nedan.

Dag 1 Växjö - Tingsryd/ Urshult: 49,4 km

Du cyklar ut från pittoreska Växjö och färden går på slingrande skogsvägar som till största delen är bilfria. Du passerar Inglinge Hög, ett gravfält från järnåldern. Du cyklar förbi många fina badsjöar, en av de första är Torsjön. Kanske en fika eller lunch vid Solvikens pensionat. Är du ute och cyklar på en söndag så kan du uppleva en klassisk slagauktion i Kvarnamåla. Bara att hänga på ditt nya fynd på pakethållaren! Du checkar in i Urshult eller Tingsryd och kopplar av efter en skön cykeldag.
49,4 km, +256 m

Dag 2 Tingsryd/ Urshult - Karlshamn: 60,7 km

Dagen börjar vid Åsnens södra spets (bor du i Åsnen har du ca 40 minuters cykling dit) och tar sikte på Fridafors. Hela sträckan mellan Norraryd och Karlshamn cyklar du på banvall. Fortsätt sedan mot Åkeholm. På vägen passerar du Ebbamåla Bruk, med sina vackra gamla bruksbyggnader, nu ett populärt utflyktsmål. För de fiskeintresserade är det väl värt ett stopp på Abu-museet i Svängsta. Rulla in i vackra Karlshamn och pusta ut efter dagens etapp. I mysiga Karlshamn finns mycket att upptäcka tex kallbadhuset eller titta hur Carlshamnspunch tillverkas i Karlshamns Kulturkvarter.
60,7 km, +361 m

Dag 3 Karlshamn - Kristianstad, 66,7 km

Efter frukost rullar du mot Mörrum, välkänt för sitt sportfiskevatten. Denna etapp går i öppna landskap med, många chanser på bad. Det finns också flera mysiga stopp tex Ljungleds plantskola och Gummagårdens gårdsbutik. När du passerar Norje har du avverkat halva Sydostleden, bara hälften kvar! Du trampar in i Sölvesborg på den 760 meter långa Sölvesborgsbron, Europas längsta gång- & cykelbro och ett stekhett Instagramobjekt. Sedan lämnar du Blekinge och cyklar in i Skåne. Här hakar Sydostleden in i den så kallade Smugglarrundan till Bromölla. I Bromölla kan du besöka kulturhuset Ifö Center i den gamla keramikfabriken. Framme i Kristianstad rekommenderas en tur till Naturum Vattenriket, där du kan tex åka på safaritur med båt. Eller så checkar du bara in på ditt hotell och vilar upp dig på något av Kristianstad många caféer.
66,7 km, +376 m

Dag 4 Kristianstad - Brösarp: 52,5 km

Efter frukost är sätter du kurs mot Brösarp och etappen går genom ”Kristianstadslättens skafferi”. Strax efter Kristianstad passerar du Viby där du har chans att se storkar. Du trampar vidare mot medeltida sommarstaden Åhus. Missa inte Absolute Home med historian bakom Absolut Vodka. Njut av en lokalproducerad Ottoglass. Kanske vill du vara lite äventyrlig och tar en sväng i hinderbanan Upzone.
Hanöbuktens sandstränder är oändliga, här kända som Ålakusten. Du cyklar längs havet genom Frisebodas naturreservat. Cykelvägen går längs banvallen, ta en avstickare till kvarnmuséet Blåherremölla. Nu kommer du fram till Brösarp, mitt i backlandskapet. Denna charmiga lilla ort har mycket att njuta av, vad sägs om museijärnväg (sommartid), eller konsthallen med lokala konstnärer.
52,5 km, +261 m

Dag 5 Brösarp - Simrishamn: 49,7 km

Sydostledens sista etapp startar på Brösarps kullar och du passerar snart Christinehofs Ekopark med slottet och Alunbruket från 1700-talet och Skånes äldsta kaffestuga. Cykla vidare och njut av utsikten vid Vitaby kyrka. Leden fortsätter förbi pittoreska Vitmölla fiskeläge. Därefter trampar du in i Kivik, Sveriges äppelrike, perfekt för en lunch. På väg till slutmålet i Simrishamn kan du ta ett stopp på TV kända Mandelmanns trädgårdar i Rörum och Gröna Butiken i Orelund. I Baskemölla ligger även Tjörnedala konsthall med Östra Skånes Konstnärsgrupp. Rulla in i Simrishamn med mobilen full med vackra bilder och hjärtat fullt med härliga minnen. Din resa med EverTrek avslutas i Simrishamn och du lämnar cykeln på anvisad plats. Härifrån finns det bra lokaltransporter för dig som ska vidare.
49,7 km, +341 m

Dag 5 Eventuell extranatt i Simrishamn

Vill du avsluta resan med en natt i Simrishamn så ordnar vi givetvis det! Det kan vara skönt att koppla av och fira att 27mil Sydostled har avverkats. Simrishamn är en charmig liten stad som har ett fantastiskt fint utbud av restauranger med lokalproducerade råvaror.

Boende

Boende på 3 och 4 stjärniga hotell med bra lägen. (Någon natt även 2 stjärniga hotell eller pensionat beroende på platstillgång)

6 dagar/ 5 nätter: Växjö - Simrishamn

NattOrtBoende
Ev. extranattVäxjöHotell ****
Natt 1Tingsryd el. UrshultResort ***/ Hotell **
Natt 2KarlshamnHotell ***
Natt 3SölvesborgHotell ***
Natt 4KristianstadHotell ***
Natt 5BrösarpHotell ***/ ****
Ev. extranattSimrishamnHotell ***

5 dagar/ 4 nätter: Växjö - Simrishamn

NattOrtBoende
Ev. extranattVäxjöHotell ****
Natt 1Tingsryd el. UrshultResort ***/ Hotell **
Natt 2KarlshamnHotell ***
Natt 3KristianstadHotell ***
Natt 4BrösarpHotell ***/ ****
Ev. extranattSimrishamnHotell ***

Ruttkarta

Ta sig till destinationen

Lokaltransporter

Du kan ta tåg eller buss till Växjö.

Tåg inrikes – SJ är det bolag som har flest avgångar till Växjö och Skåne. Notera att de lokala tågbolagens biljetter inte är giltiga på SJs tåg och vise versa. Du får tyvärr inte heller ta med cykeln på ett SJ-tåg.

Tågstationer längs Sydostleden
Växjö, Karlshamn, Mörrum, Sölvesborg, Bromölla, Fjälkinge, Kristianstad och Simrishamn.

Större busstationer längs Sydostleden – Växjö, Karlshamn, Sölvesborg, Kristianstad.

Lokala tågtransporter
Skåne
Genom Skånetrafiken finns ett välorganiserat tåg- och bussnätverk som gör det lätt att nå de olika områdena inom regionen.

På Öresundstågen och Pågatågen får du lov att ta med din cykel i mån av plats och mot en kostnad.

Småland
I mån av plats får en vanlig cykel (gäller även elcykel) tas med på  Länstrafiken Kronobergs regiontrafik mot uppvisande av giltig cykelbiljett (densamma som barn/ungdomsbiljett).

Blekinge
Cykel får i mån av plats tas med på tåg i Blekingetrafiken. För cykeln köper du en cykelbiljett, priset är detsamma som för enkelbiljett ung. Du kan även ta med din cykel på skärgårdsbåtarna. På bussen är det inte tillåtet att ta med cykel.

Transfer

Med egen bil

Du kan köra till Växjö med egen bil och parkera på långtidsparkering.

Efter avslutad cykeltur kan du antingen ta tåget tillbaka till Växjö eller boka privat transfer.

Tåg mellan Simrishamn – Växjö tar ca 4,5 timmar via Malmö.

Returtransfer från Simrishamn till Växjö kostar 1 600 kr per person inkl. cykel.

Våra gästers betyg

Scrolla ner för att läsa betyg och kommentarer från våra gäster.

Har du själv gjort resan? Vi skulle vara mycket tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter i formuläret nedan.

Skriv en recension

Vilket namn ska visas med din recension?
Skriv gärna en titel till din recension.:
Återstående tecken: 600
Ja
Nej

Omdömen

Filtrera
1 - 5
Review for sydostleden
5/5
Dejlig cykeltur

Vi kan varmt anbefale turen. Gode cykelstier, for det meste asfalt, og ikke sammen med anden trafik. Stor variation i landskabet, fra lange passager i skove til ruter langs kysten. Og gennem mange hyggelige byer, både små og større. Hotellerne var også af en god standard.

Betyg
5
Avresedatum:
2023-08-15
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for sydostleden
4/5
Sydostleden - juli 2022

Vår första cykeltur, men vi är klart nöjda.
Cykling: Lagom långa etapper, framförallt fint efter Sölvesborg och ovanför Brösarp. Lättcyklat.
GPS behövs knappast, väl utmärkt cykelled.
Logi:
Hotell Urshult: Komiskt dåligt 😉 Det enda positiva var rena lakan.. Rörigt litet hotell med barfota ägare som inte riktigt förmår att sköta stället. Ofräsch frukost som fått stå framme för länge.
Karlshamn, Kristianstad: Standard
Toppbetyg till Hotell Humbla i och TasteCelebration, Kochska gården i Simrishamn bra !
Hitta mindre B&B istf Urshult/Tingsryd ?
Hitta något i Åhus istf Kristianstad ?

Betyg
4
Avresedatum:
2022-07-25
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for sydostleden
4/5
Sydostleden

Fantastisk tur genom Småland o Skåne med betoning på lättcyklat. Hade väldig tur med vädret o mkt intryck på vägen. Trevligt att cykla de två första sträckorna på den gamla banvallen (KVBJ järnvägen). Etapp 5 & 6 var nog de mest omväxlande o varierande (Kristianstad, Brösarp, Simrishamn) etapperna. Boende i stort väldigt bra ett extra + för Humbla i Sölvesborg. Restaurangerna i Tingsryd kan man glömma – finns inget -:(. Skyltning och vägbeskrivningar fungerade alldeles utmärkt. För GPS kartor krävs dock hyfsat bra batterier. I stort en väldigt trevlig semester.

Betyg
4
Avresedatum:
2021-08-09
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for sydostleden
3/5
sydostleden

Bra tur mycket nerför ända till Kivik ,cyklade Kattegattsleden förra sommaren tuffare sträcka men väldigt bra hotell .Boendet den här gången når inte upp till förra årets boende, Tingsryd under all kritik dåligt städat frukost hos Biggan kunde man önska lite mer av .Lätt att hitta vägen ,transport av bagage funkade bra ,utom i Tingsryd då det är obemannat och taxichauffören inte visste var han skulle sätta bagaget. Brösarps gästgiveri väldigt god mat och bra boende. Absolut värt att testa detta.

Betyg
3
Avresedatum:
2021-07-25
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for sydostleden
5/5
Sydostleden

Fantastisk tur, bland det bästa jag cyklat! Första etappen till Tingsryd är vacker. Hotell Tingsryd är dock Ingen höjdare och om restaurang Lådan är stängd så glöm de tre pizzeriorna. Gå ner till Preem och köp något! Om Ni under etapp 4 orkar att cykla 1 mil till och ta ca 180 höjdmeter så sov i Adrarum Tasteline Celebration. Mat och dryck i absolut världsklass! Och värt varenda krona! Den som säger att Skåne är platt har inte cyklat runt Kivik!

Betyg
5
Avresedatum:
2021-07-19
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for sydostleden
5/5
Sydostleden juni 2021

Informationen om resan innan start var mkt bra o heltäckande. Lätt att hitta o följa leden även utan karta då skyltningen är perfekt. Bra info om vad man kunde se under resp. etapp. Boendet OK till mkt bra. Bästa hotellet med mest charm var Humbla i Sölvesborg. Bästa maten: Brösarps Gästgiveri där vi även fick möjlighet att gå på spa. Transporten av bagaget fungerade perfekt alla dagar.
Bästa etapperna var Karlshamn-Sölvesborg – missa ej att åka en tur på Listerlandet. Sista etappen backigast men med många fina upplevelser o vyer.
Uppehållsväder hela resan så vi har fått mersmak att cykla mer.

Betyg
5
Avresedatum:
2021-06-11
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja
Review for sydostleden
5/5
Sydostleden

Allt fungerade bra, hotell, bagagetransport och vägbeskrivningar. Men det var så ordentligt utmärkt så egentligen behövdes det inte. Det var en toppencykling trots ett antal regndagar. Tack.

Betyg
5
Avresedatum:
2021-06-02
Skulle du rekommendera denna resa?
Ja