fbpx

Mürren - vackrast i Alperna

Sannolikt en av världens vackraste skidorter.

Ankomst på typiskt schweiziskt vis. Effektivt, modernt men samtidigt genuint och traditionsbundet. Och sagolikt vackert. Ultramodern kabinbana och vackert antikt tåg på tågräls från 1889 tar dig 800 meter upp till bilfria Mürren på 1650 möh. Panoramat på andra sidan dalen är surrealistiskt. Tre isbeklädda och tvärbranta berg 4000 meter höga – Eiger, Mönch och Jungfrau. Sannolikt en av alpvärldens mäktigaste vyer. Mürren är, bokstavligen, beläget längst ut på en 600 meter hög klippkant.

Både i byn och i skidbackarna råder påtagligt avslappnad stämning. På byns charmiga små gator samsas gångare, kälkåkare och skidåkare. I byn bor det endast 450 invånare och antalet hotell är få. Många gäster i byn är ”stammisar” och inte sällan britter som gärna gör annat än att bara åka skidor. Denna fina, och i alperna ovanliga, kombination innebär ett smärre paradis för skidåkare. Liftköer och trängsel i backarna existerar inte och lössnö utanför pisterna ligger kvar länge.

Trots byns otillgängliga läge så var det här som skidturismen föddes och de första tävlingarna i utförsåkning arrangerades.

Skidåkningen erbjuder pister för både avancerade skidåkare och närmare byn trivs nybörjare bra. Offpiståkningen är riktigt bra, särskilt med bergsguide som visar de mindre uppenbara åken. Den milslånga svarta pisten som startar från toppen av Schilthorn, 2970 möh, är en riktigt höjdare. Det är också i denna pist som det 100-åriga loppet Inferno-Rennen körs varje.

Skidsystemet i Mürren är med alpmått mätt litet men hänger samtidigt, om än lite omständigt, ihop med klassiska skidorterna Wengen och Grindelwald. Utöver att du då får tillgång till mer än 40 liftar och 80 nedfarter så är det en fantastisk skidutflykt i sagolikt vackert alplandskap.

Höjdpunkter

  • En after-ski på Gondel Bar med utsikt över Eiger, Mönch och Jungfrau.
  • Mürren är ett litet rodelmecka. Trevlig kvällsaktivitet med Fondue på bergshytta och kälkåkning ned.
  • Starta dagen med frukost på en alptopp 2970 meter över havet

Snabbfakta

När? December - april
För vem? För er som vill ha alpmys, hålla samman gruppen och vill undvika trängsel